Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Estónska prezidentka vymenovala novú stredoľavú vládu

Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová počas svojej inaugurácie v parlamente 10. októbra 2016 v Tallinne. Foto: TASR/AP

Estónska strana stredu bola v opozícii od roku 2007, avšak rozhodnutie Savisaara neuchádzať sa o znovuzvolenie začalo novú éru a vyústilo v rozhovory o zmene vo vláde.

Tallinn 22. novembra (TASR) - Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová dnes vymenovala novú, 15-člennú stredoľavú vládu. Na jej čele je Jüri Ratas, predseda Estónskej strany stredu, ktorú tradične podporuje veľká ruskojazyčná menšina v krajine. Nová vláda sa zaviazala nemeniť zahraničnú a bezpečnostnú politiku Estónska, ktoré je členom NATO, informovala tlačová agentúra AP.

Nový premiér má 38 rokov a funkciu predsedu Estónskej strany stredu (Eesti Keskerakond) prevzal tento mesiac od skúseného politického veterána Edgara Savisaara, ktorý viedol stranu 25 rokov. Mnohým Estóncom sa nepozdávali blízke vzťahy, ktoré udržiaval s Moskvou.

Estónska strana stredu bola v opozícii od roku 2007, avšak rozhodnutie Savisaara neuchádzať sa o znovuzvolenie začalo novú éru a vyústilo v rozhovory o zmene vo vláde. V súčasnosti ju tvorí koalícia troch strán - Estónskej strany stredu, Sociálnodemokratickej strany a konzervatívnej Vlasteneckej únie a Res Publica (IRL).

Estónska strana stredu uzavrela v roku 2004 dohodu o spolupráci s ruskou vládnou stranou Jednotné Rusko, v dôsledku čoho ju ďalšie estónske strany obvinili, že má príliš blízko k režimu prezidenta Vladimira Putina.

Ratas v pondelok oznámil, že dohoda bola dočasne zmrazená a ubezpečil poslancov, že členstvo Estónska v EÚ a NATO "je tá najvýznamnejšia záruka bezpečnosti a blahobytu".

Z 1,3 milióna obyvateľov Estónska tvoria štvrtinu Rusi.

Nová vláda zloží sľub v stredu.