Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Estónsko nepovažuje plány na prerozdelenie migrantov za realizovateľné

Na snímke z 28. mája 2014 je bitka medzi migrantmi a francúzskou políciou v prístave Calais. Foto: TASR/AP

Pri objektívnom posúdení situácie si podľa dnešného vyjadrenia z Tallinnu možno ťažko predstaviť, že by EÚ ako celok bola schopná prijať do konca budúceho roka toľko utečencov, ako sa predpokladá..

Tallinn 20. septembra (TASR) - Estónsky minister vnútra Hanno Pevkur považuje plán Európskej únie na prerozdeľovanie utečencov za nerealizovateľný v určenom časovom rámci. Pri objektívnom posúdení situácie si - podľa jeho dnešného vyjadrenia z Tallinnu - možno iba ťažko predstaviť, že by EÚ ako celok vrátane Estónska bola schopná prijať do konca budúceho roka toľko utečencov, ako sa predpokladá v pláne.

Spomínaný plán predpokladá do septembra 2017 prerozdelenie do 160.00O migrantov z Talianska a Grécka medzi ostatné členské krajiny únie.

Estónsko však doteraz prijalo iba 60 z 550 utečencov, ktoré sa zaviazalo prijať, čo však nie je zlá bilancia v porovnaní s niektorými inými členskými štátmi, poznamenal Pevkur, vyplýva z informácií tlačových agentúr BNS a DPA.

Táto pobaltská krajina bola doteraz iba zriedkavo cieľovou destináciou migrantov, takže neprekvapuje, že v nej jestvujú silné výhrady voči prijímaniu utečencov.