Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Estónsko odovzdalo štafetu predsedníctva Rady EÚ Bulharsku

Na archívnej snímke bulharský parlament. Foto: TASR/AP

Mottom bulharského predsedníctva je V jednote je sila.

Brusel 1. januára (TASR) - Estónsko ukončilo 31. decembra svoje polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie a odovzdalo štafetu Bulharsku.

Estónsky premiér Jüri Ratas v správe pre médiá pripomenul, že jeho krajina počas predsedníctva predstavila 377 rôznych iniciatív, zorganizovala 275 rôznych podujatí v Talline, predsedala viac ako 1200 pracovným skupinám v Bruseli a uskutočnila 31 schôdzí Rady EÚ.

Hlavnou udalosťou estónskeho predsedníctva bol septembrový digitálny summit v Tallinne. Na tom sa stretli lídri EÚ, aby diskutovali o tom, ako zabezpečiť konkurencieschopnosť Európy v dobe rýchleho technologického pokroku.

"Dnes je EÚ jednotnejšia a lepšie pripravená riešiť digitálne aj klimatické zmeny. Dosiahol sa výrazný pokrok v oblasti digitálnych aspektov, napríklad v súvislosti s dohodami o voľnom pohybe údajov, rozvojom siete 5G a jednotnou digitálnou bránou na rozvoj eGovernmentu na úrovni EÚ. Verím, že EÚ je po zintenzívnení obrannej spolupráce a pri prijímaní stratégie v oblasti kybernetickej bezpečnosti jednotnejšia," uviedol Ratas.

Pripomenul, že EÚ sa počas uplynulých šiestich mesiacov dohodla na všetkých aspektoch toho, ako riešiť klimatické zmeny na základe cieľov dohodnutých v Paríži v oblasti klimatických zmien.

Bulharsko, ktoré po prvýkrát vo svojej histórii preberá šéfovanie EÚ, chce byť "čestným sprostredkovateľom" pri riešení základnej politickej agendy EÚ. Mottom bulharského predsedníctva je "V jednote je sila".

Bulhari pripravujú okolo 300 stretnutí na území svojej krajiny, v Bruseli budú stáť za prípravou a priebehom zhruba 1500 akcií. Jednou z priorít Sofie je väčší dôraz na prehĺbenie spolupráce v regióne západného Balkánu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak