Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Estónsko posilní kontrolu na hranici s Ruskom, postaví aj ploty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Estónske úrady v príprave na túto akciu doposiaľ prečistili asi 80-kilometrový úsek. Uviedli tiež, že tam, kde spoločnú hranicu oboch štátov oddeľujú rieky a jazerá, budú umiestnené pohraničné bóje.

Kodaň 28. augusta (TASR) - Estónsko plánuje na približne 136-kilometrový úsek svojej hranice s Ruskom nasadiť najmodernejšiu technológiu, aby tak zabránilo ich ilegálnemu prekračovaniu a tiež nezákonným obchodom. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia estónskej vlády.

Estónska pohraničná polícia uviedla, že na hraniciach posilní kontrolu, a to pomocou senzorov pohybu, radarov či kamier. Istá časť hraničného úseku bude dokonca oplotená a na plotoch možno bude aj ostnatý drôt, uviedol hovorca estónskeho ministerstva vnútra Tex Vertmann.

Estónske úrady v príprave na túto akciu doposiaľ prečistili asi 80-kilometrový úsek. Uviedli tiež, že tam, kde spoločnú hranicu oboch štátov oddeľujú rieky a jazerá, budú umiestnené pohraničné bóje.

"Je to proces kroku za krokom. Momentálne sme vyčistili väčšinu územia a časom sa rozhodneme, čo naň umiestnime," povedal Vertmann. Dodal, že územie v rozsahu najmenej desiatich metrov od hranice bude zároveň odlesnené a zbavené akýchkoľvek porastov, aby bolo hranicu jasne vidieť. "Ide o externú hranicu Európskej únie a my ju musíme chrániť," vyhlásil.

Spoločná estónsko-ruská hranica je dlhá 290 kilometrov, pričom 136 z nich tvorí súš. Leží na nej tiež Čudské jazero, ktoré je vôbec najväčším cezhraničným európskym jazerom.

Bývalú sovietsku republiku v uplynulom období znepokojil konflikt na Ukrajine, ako aj ruská anexia Krymského polostrova.

Vzťahy oboch krajín sa tento mesiac ešte vyostrili po tom, ako Rusko odsúdilo estónskeho agenta tajnej služby Estona Kohvera na 15-ročný trest odňatia slobody za údajnú špionáž, proti čomu protestovala aj Európska únia.