Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Premiér Ratas privítal príslušníkov síl Severoatlantickej aliancie

Na archívnej snímke taliansky premiér Paolo Gentiloni (vpravo) sa rozpráva s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaiteovou (vľavo), estónskym premiérom Jurim Ratasom (druhý zľava) a cyperským prezidentom Nicosom Anastasiadesom (druhý sprava) počas rokovania za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli 15. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Estónsky premiér dnes na vojenskej základni Tapa slávnostne privítal príslušníkov mnohonárodného kontingentu síl Severoatlantickej aliancie.

Tallinn 20. apríla (TASR) - Estónsky premiér Jüri Ratas dnes na vojenskej základni Tapa slávnostne privítal príslušníkov mnohonárodného kontingentu síl Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorých premiestnili do krajiny s cieľom posilnenia východného krídla NATO. Predseda vlády hostiteľskej krajiny zdôraznil, že ide o jasný signál solidarity aliancie.

Ratas zdôraznil, že týmto krokom sa naplnil v praxi jeden z najdôležitejších cieľov pobaltskej republiky v sfére obrannej politiky. "Prítomnosť spojencov ďalej zvýši náš pocit dôvery a bezpečnosti," podčiarkol premiér na slávnosti, na ktorej sa zúčastnili i estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová, ako aj šéfovia rezortov obrany Estónska, Veľkej Británie a Dánska, Margus Tsahkna, Michael Fallon a Claus Hjort Frederiksen.

Na základni asi 150 kilometrov od estónsko-ruskej štátnej hranice bude umiestnených asi 1200 vojakov z Veľkej Británie a Francúzska, neskôr k ním pribudnú ešte kolegovia z Dánska.

O vyslaní tisícov vojakov členských krajín NATO do Poľska a troch pobaltských republík sa rozhodlo vlani na varšavskom summite aliancie. Kontingent NATO v Poľsku bude pôsobiť pod americkým velením, v Estónsku pod britským, v Lotyšsku pod kanadským a v Litve pod nemeckým.