Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Estónsko má novú vládu

Estónsky premiér Jüri Ratas. Foto: TASR/AP

Nová vláda bude reprezentovať silné, demokratické a bezpečné Estónsko, povedal staronový premiér Ratas.

Tallinn 24. apríla (TASR) - Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová vymenovala v stredu na návrh staronového premiéra Jüriho Ratasa novú vládu krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Nová vláda bude reprezentovať silné, demokratické a bezpečné Estónsko, povedal Ratas pre agentúru BNS pred vymenovaním kabinetu. Hodnoty a slobody, ktoré sú pre estónsku spoločnosť dôležité, ostanú zachované, dodal.

Kaljulaidová poverila Ratasa zostavením vlády po tom, ako estónsky parlament neschválil za novú premiérku víťazku marcových parlamentných volieb — predsedníčku liberálnej Estónskej reformnej strany (ER) Kaju Kallasovú.

Líder stredoľavicovej Estónskej strany stredu (EK) Ratas odmietol rokovať s Kallasovou a namiesto toho sa dohodol na vytvorení trojkoalície s konzervatívnou stranou Isamaa (Vlasť) a pravicovo-populistickou a euroskeptickou Estónskou konzervatívnou ľudovou stranou (EKRE). Tento jeho krok sa v Estónsku stretol s kritickými reakciami a v krajine vyvolal i protesty.

Každá z koaličných strán získala päť ministerských kresiel. V 101-člennom parlamente obsadila koalícia 56 kresiel.

Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Urmas Reinsalu, ktorý v predošlom kabinete zastával funkciu ministra obrany (2012-2014) a spravodlivosti (od roku 2015). Ministerstvo obrany naďalej povedie Jüri Luik. Rezort financií prevezme Martin Helme, ministerkou školstva je Mailis Repsová, ministrom hospodárstva a dopravy Taavi Aas a rezort spravodlivosti povedie Raivo Aig.

Nová vláda by mala zložiť sľub 29. apríla.