Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dvojčlennému štábu ruskej TV Zvezda zabránili vo vstupe do Estónska

Ilustračné foto Foto: TASR

Dvojčlenný štáb mal z Tallinnu informovať o stretnutí veteránov niekdajšej estónskej 20. divízie síl SS, bojujúcej svojho času na strane nacistov proti Červenej armáde.

Moskva/Tallinn 25. júla (TASR) - Reakciu ministerstva zahraničných vecí v Moskve dnes vyvolalo zadržanie dvoch redaktorov ruskej televíznej stanice Zvezda v Estónsku. Jeho splnomocnenec pre ľudské práva Konstantin Dolgov vyhlásil, že Rusko žiadal neodkladné prepustenie oboch novinárov na slobodu.

Šéf mediálnej holdingovej spoločnosti Krasnaja Zvezda Alexej Pimanov pre ruské médiá uviedol, že až do objasnenia kauzy sa k nej nemieni vyjadriť. Ubezpečil, že boli podniknuté všetky nevyhnutné kroky, vrátane využitia diplomatických možností.

Zamestnávateľovi sa podarilo spojiť s oboma novinármi, ktorých zadržiavali od príletu do Estónska na letisku v Tallinne, až po niekoľkých hodinách.

Osobitný spravodajca Maxim Gricenko a kameraman Vjačeslav Ameljutin stihli pôvodne zaslať iba esemesku, v ktorej oznámili, že sú na vstupnej kontrole a estónske úrady im vzali dokumenty i telefóny.

Vo večernom telefonáte Gricenko vysvetlil, že osudným sa im mohol stať kartón cigariet, ktorých dovoz v takomto množstve estónska legislatíva neumožňuje. Navyše vraj mali len turistické víza, čo však ich zamestnávateľ poprel.

Vodič novinárov Oleg Besedin televíziu už skôr informoval o Gricenkovom telefonáte, podľa ktorého ich zadržali krátko po prílete v skorých popoludňajších hodinách miestneho času na letisku. Odobrali im spomínané veci, avšak neoznámili im nič o príčinách zadržania ani neumožnili spojiť sa s niekým v Rusku alebo ruským zastupiteľským úradom, informovala Zvezda na svojej webovej stránke.

Dvojčlenný štáb mal z Tallinnu informovať o stretnutí veteránov niekdajšej estónskej 20. divízie síl SS, bojujúcej svojho času na strane nacistov proti Červenej armáde.