Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Estónsky prezident poveril premiéra Roivasa zostavením vlády

Zľava dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, nemecká kancleárka Angela Merkelová, estónsky premiér Taavi Roivas a írsky premiér Enda Kenny počas podpísania asociačnej dohody EÚ počas druhého dňa summitu EÚ v Bruseli 27. júna 2014. Európski lídri podpísali asociačné dohody EÚ s Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou a rokovali o budúcom predsedovi Európskej komisie. Foto: TASR/AP

Hlava štátu očakáva, že sa v čo najkratšom čase podarí vytvoriť väčšinovú koalíciu a uzavrieť koaličnú dohodu, píše tlačová agentúra DPA.

Tallinn 30. marca (TASR) - Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves poveril dnes úradujúceho premiéra pobaltskej republiky Taaviho Roivasa (35) zostavením vlády. Hlava štátu očakáva, že sa v čo najkratšom čase podarí vytvoriť väčšinovú koalíciu a uzavrieť koaličnú dohodu, píše tlačová agentúra DPA.

Premiérova Estónska reformná strana (ER) sa stala víťazom parlamentných volieb v Estónsku z 1. marca. V novom 101-člennom parlamente bude mať vďaka zisku 27,7 percenta hlasov 30 kresiel, teda o tri menej ako v predchádzajúcom volebnom období.

Víťazný subjekt volieb už vedie rokovania o vytvorení trojkoalície s doterajším partnerom Sociálnodemokratickou stranou (SDE), ktorá disponuje po strate štyroch mandátov ešte 15 kreslami a konzervatívcami z bloku Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), ktorí majú 14-členné zastúpenie v zákonodarnom zbore.

V prípade dosiahnutia dohody o spolupráci by to znamenalo pre takúto trojkoalíciu pohodlnú väčšinu 59 kresiel v parlamente.

Roivas musí v priebehu dvoch týždňov prezentovať zákonodarcom vládny program a požiadať poslancov o podporu.