Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Estónsky prezident sa rozvádza, príčinou je nevera manželky

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves kráčajú počas prehliadky čestnej stráže v Paláci Kadriorg v Tallinne 3. septembra 2014. Obama dnes pricestoval do Estónska, aby symbolicky vyjadril solidaritu s východnou Európou v čase vojenskej ofenzívy na Ukrajine podporovanej z Moskvy. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodnutie o ukončení manželstva nadobudne platnosť 30. apríla. Prezidentský pár uzavrel manželstvo v roku 2004. Rok predtým sa im narodila dcéra Kadri Keiu.

Tallinn 18. apríla (TASR) - Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves (61) sa rozvádza, informovala v piatok prezidentská kancelária s tým, že na rozvode sa dohodli spoločne s manželkou Evelin (46). Rozhodnutie o ukončení manželstva nadobudne platnosť 30. apríla.

Prezidentský pár uzavrel manželstvo v roku 2004. Rok predtým sa im narodila dcéra Kadri Keiu.

Estónske médiá spájajú rozvod s fotografiou, ktorá sa v tlači objavila vlani v auguste a ktorá prvú dámu usvedčuje z nevery. Snímka ju zachytáva, ako sa na terase jednej z kaviarní v Tallinne objíma a bozkáva s mladým mužom - údajne Francúzom. Za aféru sa neskôr ospravedlnila prostredníctvom svojho konta na Facebooku.

Prezidentská tlačová služba okrem toho oznámila, že od 30. apríla Evelin Ilvesová prestane dostávať finančnú kompenzáciu, ktorá zo zákona prislúcha prvej dáme a predstavuje 30 percent platu hlavy štátu (viac ako 2100 eur). Evelin Ilvesová príde aj o služobné auto, vodiča a ochranku. Nebude si už viac môcť "za štátne" kupovať ani spoločenské šaty a šperky pred Dňom nezávislosti, ktorý sa v Estónsku slávi 20. augusta.