Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kocijančičová: Referendum bosnianskych Srbov nie je právoplatné

Archívna snímka, referendum. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Bosna má od konca vojny v 90. rokoch a uzavretia Daytonskej dohody v roku 1995 federálnu vládu.

Brusel 26. septembra (TASR) - Nedeľňajšie referendum bosnianskych Srbov nie je právoplatné, vyhlásila dnes hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Maja Kocijančičová. Referendum totiž podľa nej nepovolil Ústavný súd Bosny a Hercegoviny v Sarajeve.

Bosnianski Srbi v plebiscite jednoznačne podporili zachovanie svojho štátneho sviatku, ktorým oslavujú výročie vzniku Republiky srbskej z 9. januára 1992. Hlasovanie s nevôľou prijali príslušníci ďalších etník žijúcich v národnostne a konfesijne pestrej Bosne a Hercegovine. Podľa ústavného súdu je tento dátum diskriminačný voči bosnianskym moslimom a katolíckym Chorvátom, keďže pripadá na srbský pravoslávny sviatok.

Kocijančičová vyzvala bosnianske federálne inštitúcie v Sarajeve, aby dohliadli na dodržiavanie ústavného poriadku, a všetky zainteresované strany, aby sa vyhli eskalácii napätia a spory riešili dialógom. Bosna by sa podľa nej mala sústrediť na reformy, ktoré zlepšia životné podmienky v krajine a priblížia ju k integrácii do Európskej únie.

Bosna má od konca vojny v 90. rokoch a uzavretia Daytonskej dohody v roku 1995 federálnu vládu. Krehká politická rovnováha v krajine kontrastuje s ambíciou Republiky srbskej, prevažne obývanej Srbmi, osamostatniť sa od Sarajeva. Na rok 2018 je o tejto otázke naplánované referendum.