Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Etiópia uzavrela dohodu o využívaní prístavu v regióne Somaliland

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Kancelária etiópskeho premiéra na sociálnej sieti X uviedla, že dohoda by mala Etiópii umožniť získať prístup k moru a rozšíriť svoj prístup k prístavu.

Addis Abeba 2. januára (TASR) - Etiópia v pondelok uzavrela so Somalilandom dohodu, na základe ktorej bude môcť využívať hlavný prístav Berbera v tomto somálskom regióne. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Memorandum o porozumení podpísali v Addis Abebe etiópsky premiér Abiy Ahmed a líder Somalilandu. Kancelária etiópskeho premiéra na sociálnej sieti X uviedla, že dohoda by mala Etiópii umožniť získať prístup k moru a rozšíriť svoj prístup k prístavu. Takisto to posilňuje bezpečnosť, a hospodársku a politickú spoluprácu.

Vnútrozemská krajina Etiópia sa usiluje získať prístup k moru na umožnenie námornej prepravy, píše AFP. Etiópsky premiér Ahmed pred niekoľkými mesiacmi vyhlásil, že jeho krajina bude presadzovať svoje práva na prístup k Červenému moru. Prístav Berbera, ktorý sa nachádza na pobreží Adenského zálivu, je vstupnou bránou k Červenému moru a Suezskému prieplavu.