Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Etiópska vláda vyhlásila výnimočný stav po vlne protestov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hailemariam nespresnil, čo všetko bude výnimočný stav znamenať, avizoval však skoré zverejnenie detailov.

Addis Abeba 9. októbra (TASR) - Etiópsky premiér Hailemariam Desalegn vyhlásil dnes šesťmesačný celonárodný výnimočný stav s odôvodnením, že nepokoje v krajine, trvajúce už celé mesiace, ohrozujú stabilitu východoafrickej krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že pri protestoch v štáte Oromia zahynulo viac než 500 ľudí od minulého roka, keď tam hnev v súvislosti s programom rozvoja hlavného mesta Addis Abeba prerástol do všeobecnejších protivládnych demonštrácií. Vláda tvrdí, že takáto bilancia obetí je zveličená.

"Výnimočný stav bol vyhlásený, pretože táto situácia predstavovala hrozbu pre ľudí tejto krajiny," povedal Hailemariam v štátnej televízii. "Zničená bola dôležitá infraštruktúra, podniky, zdravotnícke a vzdelávacie strediská, ako aj vládne úrady a súdy," zdôraznil. Zopakoval tiež predošlé prísľuby reforiem a plánov na dialóg s opozíciou.

Násilie v Oromii, najväčšom a najľudnatejšom štáte Etiópie obklopujúcom metropolu Addis Abeba, a do menšej miery aj v susediacom štáte Amhara zatienilo úspechy Etiópie pri budovaní priemyslu, ktoré krajinu zaradilo medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky v Afrike.

Vláda však tiež čelí rastúcej medzinárodnej kritike a domácej opozícii voči autoritárskemu prístupu k rozvoju krajiny.

Hailemariam nespresnil, čo všetko bude výnimočný stav znamenať, avizoval však skoré zverejnenie detailov.

Podpredseda opozičného Oromského federalistického kongresu Mulatu Gemechu pre Reuters povedal, že nepokoje by sa mohli zhoršiť, ak v rámci výnimočného stavu dostanú bezpečnostné sily väčšie právomoci a rozšíria svoju prítomnosť v Oromii.

Minulú nedeľu zahynulo najmenej 55 ľudí v masovej panike, ktorá vypukla v meste Bishoftu pri Addis Abebe po tom, ako polícia použila slzotvorný plyn a varovné výstrely na rozohnanie protivládnych protestujúcich počas miestnych náboženských osláv.