Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Etiópski poslanci prijali zákon o amnestii pre odsúdených za zradu

Etiópsky premiér Abij Ahmed, archívna snímka Foto: TASR/AP

Zákon patrí do série reforiem, ktoré sa zrealizovali od Ahmedovho nástupu do funkcie 2. apríla tohto roka.

Addis Abeba 21. júla (TASR) - Etiópski poslanci prijali v piatok netrpezlivo očakávaný zákon o amnestii, ktorý umožní omilostenie odsúdených či vyšetrovaných za zradu. Informuje o tom agentúra DPA.

Nový zákon tiež umožňuje udelenie amnestie za zločiny proti ústave krajiny a podiel na ozbrojených potýčkach. Očakáva sa, že legislatíva umožní stovkám exilových opozičných aktivistov a skupín vrátiť sa domov z Eritrey, Kene, Somálska a Spojených štátov a budovať politickú kariéru v Etiópii.

Prijatie zákona parlamentom prišlo dva týždne po tom, čo ho vládny kabinet zriadení reformistickým premiérom Abiyom Ahmedom schválil 5. júla.

Zákon patrí do série reforiem, ktoré sa zrealizovali od Ahmedovho nástupu do funkcie 2. apríla tohto roka. Nový premiér sa ujal funkcie po tom, čo jeho predchodca odstúpil po rozsiahlych protivládnych protestoch. Ahmed následne oslobodil veľký počet politických väzňov a opäť umožnil fungovanie doposiaľ zakázaným opozičným skupinám, kvalifikovaným ako "teroristické" organizácie, píše DPA.