Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Etiópsky premiér prisľúbil rozpustenie regionálnych ozbrojených síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Etiópska ústava umožňuje, že jej 11 štátov si môže vytvárať vlastné regionálne policajné sily.

Addis Abeba 9. apríla (TASR) - Etiópsky premiér Abiy Ahmed v nedeľu prisľúbil likvidáciu regionálnych ozbrojených síl, ktoré si vytvorili jednotlivé vlády. Varoval tiež, že proti akejkoľvek "deštruktívnej" opozícii budú prijaté opatrenia na presadzovanie práva. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Iniciatívu oznámila etiópska vláda vo štvrtok s cieľom začleniť jednostranne vytvorené ozbrojené zložky do federálnej armády, regionálnej polície či civilného života.

Abiy v nedeľu uviedol, že "Etiópia sa stretla s ťažkosťami... vo vzťahu k regionálnym špeciálnym jednotkám". Poukázal na existenciu nelegálnych kontrolných stanovíšť, pašovanie a banditizmus. Často sú tiež obviňované z vážneho porušovania ľudských práv a kontroverzie vyvolali najmä počas brutálnej vojny v štáte Tigraj.

Etiópska ústava umožňuje, že jej 11 štátov si môže vytvárať vlastné regionálne policajné sily. V niektorých štátoch však vznikli ozbrojené jednotky nad rámec ústavných obmedzení.

Regionálne milície podporovali federálnu armádu počas dvojročnej vojny v regióne Tigraj. Ukončila ju vlani 2. novembra mierová dohoda v juhoafrickom hlavnom meste Pretória sprostredkovaná USA a Africkou úniou (AÚ). Etiópsky štát Amhara, ktorý má so susedným Tigrajom dlhoročné spory, však s dohodou nie je spokojný.