Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

EÚ a Británia hlásia, že sú blízko k pobrexitovej dohode o Gibraltáre

Na archívnej snímke zo 17. októbra 2019 letecký pohľad na skalu v Gibraltáre zo susedného španielskeho mesta La Linea. Foto: TASR/AP

Šefčovič a Cameron sa stretli v rámci Spoločného výboru EÚ a Spojeného kráľovstva pre dohodu o brexite a Rady pre partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v rámci Dohody o obchode a spolupráci.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 17. mája (TASR) - Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron, informuje spravodajca TASR.

Šefčovič a Cameron sa stretli v rámci Spoločného výboru EÚ a Spojeného kráľovstva pre dohodu o brexite a Rady pre partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v rámci Dohody o obchode a spolupráci.

Po skončení rokovaní v spoločnom vyhlásení naznačili, že dohoda o štatúte Gibraltáru je blízko. Šefčovič označil diskusie za veľmi intenzívne a zdôraznil, že sa podarilo dosiahnuť významný pokrok "vo všetkých otázkach".

Podpredseda EK následne v správe pre médiá spresnil, že hlavnými témami boli včasná implementácia Windsorského rámca, ktorý vychádza v ústrety požiadavkám ľudí a podnikom v Severnom Írsku, a práva občanov.

Šefčovič uviedol, že hlavný cieľ Rady pre partnerstvo sa nemení a je ním naplno využiť potenciál, ktorý prináša dohoda o obchode a spolupráci z decembra 2020. Pripomenul, že od posledného zasadnutia v marci 2023 boli dosiahnuté viaceré výsledky. Týka sa to programu Horizont Európa, vesmírneho programu Copernicus alebo regulačnej spolupráce v oblasti finančných služieb.

Podľa jeho slov spolu s Cameronom diskutovali o klíme a energetike, rybnom hospodárstve a hospodárskej súťaži, ale aj o zdravotnej bezpečnosti a bezpečnosti vo všeobecnosti.

"Identifikovali sme niekoľko oblastí, v ktorých môžu EÚ a Spojené kráľovstvo prehĺbiť svoju spoluprácu," uviedol Šefčovič. Upozornil, že obe strany čelia mnohým spoločným výzvam často globálneho charakteru, ako sú napríklad vojna Ruska proti Ukrajine či zmena klímy.

Slovenský eurokomisár spresnil, že po prebratí týchto tém usporiadal rozhovory o Gibraltári, na ktorých sa okrem neho a Camerona zúčastnili aj španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares a predseda vlády Gibraltáru Fabian Picard. Išlo už o druhé stretnutie v tomto formáte.

"Diskusie prebehli v konštruktívnej atmosfére s dôležitými prelomami a venovali sme sa ďalším oblastiam dohody. Sme presvedčení, že dohoda sa blíži. Budeme úzko a rýchlo spolupracovať v oblastiach, ktoré zostali otvorené, aby sme dosiahli celkovú dohodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom," opísal situáciu Šefčovič.

Podľa jeho slov táto dohoda má vniesť dôveru, právnu istotu a stabilitu do života ľudí v Gibraltáre a celom regióne a zlepšiť možnosti ekonomiky, obchodu, mobility, životného prostredia a sociálneho blahobytu pri zachovaní právneho postavenia všetkých zainteresovaných strán.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)