Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ a Europol zhodnotili hrozby finančnej a hospodárskej kriminality

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsledky správy naznačili, že takmer 70 percent zločineckých sietí pôsobiacich v EÚ využíva nejakú formu prania špinavých peňazí na financovanie svojich aktivít a ukrývanie majetku.

Brusel 11. septembra (TASR) - Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová a výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová predstavili v pondelok v Bruseli prvú správu Európskeho centra pre boj proti finančnej a hospodárskej kriminalite (EFECC). Informuje o tom spravodajca TASR.

Správa centra, ktoré je súčasťou Europolu, analyzuje finančné a hospodárske trestné činy, ako sú pranie špinavých peňazí, korupcia, podvody, trestné činy v oblasti duševného vlastníctva a falšovanie komodít a mien.

Výsledky správy naznačili, že takmer 70 percent zločineckých sietí pôsobiacich v EÚ využíva nejakú formu prania špinavých peňazí na financovanie svojich aktivít a ukrývanie majetku. Okrem toho viac ako 60 percent zločineckých sietí pôsobiacich v Únii používa korupčné metódy na dosiahnutie svojich nezákonných cieľov.

Správa tiež zdôrazňuje, že kriminálne prostredie v tejto oblasti je roztrieštené, pričom hlavní aktéri sa často nachádzajú mimo krajín EÚ. Techniky a nástroje používané zločincami navyše rýchlo napredujú, keďže využívajú technologický a geopolitický vývoj.

Aj napriek určitému pokroku v počte zaisteného majetku z trestnej činnosti, správa EFECC naznačila, že nezákonný majetok odňatý zločincom ešte stále predstavuje len malé percento ich príjmov.

S cieľom zlepšiť boj proti nelegálnym ziskom z trestnej činnosti EÚ predložila sériu iniciatív vrátane nových pravidiel proti praniu špinavých peňazí a konfiškácii majetku, ako aj návrh na kriminalizáciu trestných činov korupcie.

Európske centrum pre boj proti finančnej a hospodárskej kriminalite, ktoré bolo založené v júni 2020, je odpoveďou Europolu na rastúce hrozby pre hospodárstvo a integritu finančných systémov krajín EÚ. Jedným z hlavných cieľom centra je zlepšiť vymáhanie majetku pochádzajúceho z trestnej činnosti a pomáhať členským štátom identifikovať majetok držaný právnymi subjektmi alebo jednotlivcami, na ktorých sa vzťahujú sankcie EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)