Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Nemecko a Českú republiku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Severoatlantická aliancia vyjadrila po správach o kyberútokoch solidaritu s Nemeckom a Českom republikou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 3. mája (TASR) - Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Vo vyhlásení EÚ, ktoré vydal v mene všetkých členských štátov šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, sa uvádza, že euroblok je "odhodlaný využiť celé spektrum opatrení na prevenciu, odstrašenie a reakciu na zákerné správanie v kybernetickom priestore".

"Táto škodlivá kybernetická kampaň poukazuje na pokračujúce nezodpovedné správanie Ruska v kybernetickom priestore, keďže sa zameriava na demokratické inštitúcie, vládne subjekty a poskytovateľov kritickej infraštruktúry v celej Európskej únii aj mimo nej," píše sa vo vyhlásení EÚ.

Severoatlantická aliancia vyjadrila po správach o kyberútokoch solidaritu s Nemeckom a Českom republikou. "Dôrazne odsudzujeme škodlivé kybernetické aktivity zamerané na podkopávanie našich demokratických inštitúcií, národnej bezpečnosti a slobodnej spoločnosti," uviedla vo vyhlásení.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok oznámila, že nemecká vláda na základe výsledkov vyšetrovania pripisuje skupine APT28 napojenej na ruskú tajnú službu GRU zodpovednosť za kyberútok na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), ku ktorému došlo začiatkom minulého roka.

Nemecké ministerstvo vnútra v piatok informovalo, že terčom kybernetických útokov skupiny APT28 nebola len strana SPD, ale aj firmy v oblasti logistiky, výpočtovej techniky. Nemecký rezort diplomacie si v súvislosti s kyberútokmi predvolal vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne.

Kybernetické útoky skupiny APT28 vedenej ruskou tajnou službou GRU hlásilo v piatok s odvolaním na informácie spravodajských služieb aj české ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa českej diplomacie boli niektoré české inštitúcie cieľom útokov skupiny APT28 od roku 2023. Praha vyzvala Moskvu, aby s týmito aktivitami prestala.