Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

EÚ a Nemecko odsudzujú rozsudok pre kritika Kremľa Kara-Murzu

Na tejto fotke zverejnenej moskovským mestským súdom je ruský opozičný aktivista Vladimir Kara-Murza a jeho právnička Maria Eismontová, keď v pondelok 17. apríla počúvajú rozsudok v súdnej sieni na moskovskom mestskom súde v Moskve. , 2023. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda žiada okamžité prepustenie Kara-Murzu a všetkých ostatných osôb, ktoré sú neprávom zadržiavané z politických dôvodov.

Brusel/Berlín 17. apríla (TASR) - Európska únia a Nemecko v pondelok odsúdili rozsudok nad kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom. Moskovský súd ho v pondelok na 25 rokov za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dnešné neskutočne kruté rozhodnutie súdu opäť jasným potvrdením politického zneužitia súdnictva s cieľom vyvíjať nátlak na aktivistov, obrancov ľudských práv a akékoľvek hlasy, ktoré vyjadrujú nesúhlas s nezákonnou vojnou agresie Ruska voči Ukrajine," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

"Aj tento rozsudok, rovnako ako mnohé ďalšie, je namierený na odstrašenie, vylúčenie a potlačenie akýchkoľvek kritických hlasov," uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Nemecká vláda žiada okamžité prepustenie Kara-Murzu a všetkých ostatných osôb, ktoré sú neprávom zadržiavané z politických dôvodov.

Británia v pondelok rozsudok pre Kara-Murzu označila za politicky motivovaní a predvolala si ruského veľvyslanca v Londýne.

Obvinenia voči tomuto aktivistovi, ktorý má dvojité britsko-ruské občianstvo, súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Vo vyšetrovacej väzbe bol od vlaňajšieho apríla.