Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

EÚ a Rada Európy upozornili na pokračujúcu diskrimináciu Rómov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EK tento rok spája sily s Radou Európy v rámci projektu EQUIROM zameraným na boj proti stereotypom o Rómoch v médiách.

Brusel/Štrasburg 6. apríla (TASR) - Európska únia aj Rada Európy (RE) sú odhodlané bojovať proti anticigánstvu a diskriminácii Rómov a kočovníkov (travellerov). Uviedli to obe organizácie pred nadchádzajúcim Medzinárodný dňom Rómov (8. apríla), informuje spravodajca TASR.

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová a eurokomisár pre susedstvo a rokovania o rozšírení Olivér Várhelyi v spoločnom vyhlásení uviedli, že 8. apríla oslavuje Európa svoju najväčšiu menšinu.

"Oslavujeme ich rozmanitosť, jazyk, umenie a kultúru a ich prínos k európskej histórii." Vo viacerých členských a kandidátskych štátoch EÚ vidieť povzbudivý vývoj a aktívne kroky proti diskriminácii Rómov. Tento pokrok je však príliš pomalý a slabý, príliš veľa Rómov stále nemá rovnaký prístup k vzdelávaniu, zamestnaniu, zdravotnej starostlivosti alebo bývaniu, uvádza sa vo vyhlásení.

EK tento rok spája sily s Radou Európy v rámci projektu EQUIROM zameraným na boj proti stereotypom o Rómoch v médiách. Cieľom je vytvoriť pozitívnu rétoriku a zvýšiť informovanosť o rómskej kultúre a histórii vrátane holokaustu Rómov.

Rada Európy (zahŕňa 46 európskych krajín) upozornila, že od škôl až po pracoviská Rómovia z rôznych prostredí čelia diskriminácii a spoločenským bariéram a predsudkom. Bráni im to v efektívnej účasti na verejnom a politickom živote.

"Naša organizácia rieši tieto výzvy prostredníctvom svojich monitorovacích orgánov a pomoci členským štátom a je odhodlaná stavať na svojom dlhotrvajúcom úsilí s novými štandardmi odstraňovať bariéry a podporovať rozmanitosť," uvádza sa v stanovisku RE.

Zdrojom anticigánstva podľa RE môžu byť aj vzdelávacie zariadenia, keď Rómovia napríklad čelia segregácii. Výbor ministrov RE preto prijal odporúčanie pre členské štáty o participácii rómskej mládeže. Pripravuje sa štandard o mládeži národnostných menšín a ďalší o rómskych a kočovných ženách a dievčatách. Otázky rodovej rovnosti sa začleňujú aj do Strategického akčného plánu RE pre začleňovanie Rómov a kočovníkov (2020 – 2025).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)