Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

EÚ a Ukrajina sa pripojili k Haagskemu dohovoru o rozsudkoch

Na archívnej snímke eurokomisár pre justíciu Didier Reynders. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pripojenie sa Európskej únie k tomuto dohovoru prinesie európskym podnikom pôsobiacim v rôznych krajinách, vrátane krajín mimo EÚ, právnu istotu a predvídateľnosť.

Brusel 29. augusta (TASR) - Európska únia sa v pondelok pripojila k Dohovoru o právomoci uznávať a vykonávať rozsudky v občianskych a obchodných veciach (Haagskemu dohovoru o rozsudkoch), ktorý je dôležitým a na pravidlách založeným nástrojom na uľahčenie mnohostranného obchodu a investícií. Informuje o tom spravodajca TASR.

Dohovor stanovuje podmienky uznávania a výkonu rozsudkov v občianskych a obchodných veciach – vrátane spotrebiteľských a pracovných zmlúv – a možné dôvody ich odmietnutia.

Pripojenie sa Európskej únie k tomuto dohovoru prinesie európskym podnikom pôsobiacim v rôznych krajinách, vrátane krajín mimo EÚ, právnu istotu a predvídateľnosť.

K dohovoru sa v pondelok spolu s EÚ pripojila aj Ukrajina.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti povedal, že pristúpenie k Haagskemu dohovoru o rozsudkoch je vyvrcholením rokov intenzívneho úsilia zo strany Európskej únie.

"To, že Európska únia ako prvá pristúpila k dohovoru spolu s Ukrajinou, otvára cestu ďalším, aby sa mohli pripojiť. Čím vyššia bude miera pristúpenia štátov k tomuto dohovoru, tým silnejším nástrojom sa stane v prospech väčšieho počtu občanov, väčšieho počtu spoločností a širšieho medzinárodného obchodu a investícií," vysvetlil Reynders v správe pre médiá.

Ku dňu 29. augusta Haagsky dohovor o rozsudkoch podpísalo šesť štátov. Dohovor bol vypracovaný v roku 2019, pretože rôzne zákony a prax na celom svete sťažovali, ba dokonca znemožňovali uznávanie a výkon zahraničných rozsudkov.

Takáto právna neistota, ako aj súvisiace náklady pre podniky často brzdili toky medzinárodného obchodu a investícií.