Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

EÚ aj naďalej podporuje Annanov plán pre Sýriu, tvrdí Lajčák

Kofi Annan Foto: TASR/AP Photo

Belgický minister zahraničných vecí dnes požadoval vytvorenie koridoru pre humanitárnu pomoc do Sýrie, ktorý by mohol vzniknúť aj za vojenskej pomoci.

Brusel 14. mája (TASR) - Európski diplomati v dnešných rozhovoroch o krajinách južného Stredomoria zhodnotili zhoršujúci sa stav humanitárnej situácie v Líbyi a Sýrii. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák upozornil, že aj napriek rozdielnosti názorov niektorých diplomatov o riešení situácie v Sýrii, záväzný zostáva aj naďalej mierový plán Kofiho Annana.

"V diskusii zazneli rôzne návrhy a iniciatívy," prezradil slovenský diplomat o dianí na Rade EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Ako však dodal, jednotná pozícia predstaviteľov európskej diplomacie je obsiahnutá v návrhoch, ktoré dnes prijali.

"A to je podpora pre plán Kofiho Annana. Ten nemá alternatívu a má našu silnú podporu," zhodnotil situáciu Lajčák.

Belgický minister zahraničných vecí dnes požadoval vytvorenie koridoru pre humanitárnu pomoc do Sýrie, ktorý by mohol vzniknúť aj za vojenskej pomoci. To iní diplomati zas odmietli a poukázali, že plán špeciálneho vyslanca OSN Kofiho Annana pre zastavenie paľby je zatiaľ časovo neohraničený, ale musí preukázať svoje výsledky.

"Kofi Annan sám má právo vyjadriť sa do akej miery je spokojný. Do akej miery sa jeho plán plní. Je to jeho právo a privilégium. Takže my budeme čakať na jeho vyjadrenia," povedal Lajčák o postoji EÚ so zdôraznením, že tento plán Európa maximálne podporuje.

Obyvatelia mesta sa môžu tešiť tiež na bulletin a kalendár vzácnych húb, pochádzajúcich z hurbanovského regiónu, ale i sprístupnenia kostolnej vyhliadkovej veže pre širokú verejnosť.