Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

EÚ chápe význam akvakultúry pre suchozemské krajiny

Magdaléna Lacko-Bartošová Foto: TASR

Uviedla to štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva SR Magdaléna Lacko-Bartošová po ukončení pondelňajšieho (15. 7.) zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Bruseli.

Brusel 19. júla (TASR) - Európska komisia (EK) dobre chápe význam akvakultúry pre suchozemské krajiny Európskej únie (EÚ). Uviedla to štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva SR Magdaléna Lacko-Bartošová po ukončení pondelňajšieho (15. 7.) zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Bruseli.

Vzťahy slovenskej delegácie s predstaviteľmi EK v otázke rybného hospodárstva a vnútrozemskej akvakultúry sú dobré, povedala Lacko-Bartošová v rozhovore pre TASR. Pripomenula, že Slovensko ako krajina bez prístupu k moru sa v rámci Rady ministrov nezapája do diskusií o morskom rybolove a morskej akvakultúre, ale podporuje v tomto smere pozíciu Európskej komisie.

Komisia má podľa nej - v rámci spoločnej rybárskej politiky - za cieľ priniesť viac inovácií do vodného hospodárstva, podporiť diverzifikáciu činností a dbať na ochranu životného prostredia. To platí tak pre morské prostredie, ako aj pre sladkovodné hospodárstvo.

Slovensko dáva v EÚ najavo záujem o podporu pre sladkovodnú akvakultúru, čo predstavitelia EK dobre chápu, konštatovala štátna tajomníčka.

"Spoločná rybárska politika je u nás menej vnímaná. V rámci rozpočtového obdobia 2007-2013 sme mali Operačný program Rybné hospodárstvo, kde sa venovali financie na modernizáciu produkčných zariadení, na výstavbu nových produkčných zariadení, ale aj na priamy predaj v rámci chovu a spracovania rýb," opísala Lacko-Bartošová pomoc zo strany EÚ pre slovenské rybné hospodárstvo.

Podľa jej slov podobný trend bude platiť aj od budúceho roka v rámci nového programového obdobia (2014-2020), keď finančná podpora z EÚ by mala ísť predovšetkým na diverzifikáciu činnosti v tomto sektore, na podporu inovácií, pričom sa tok eurofinancií sústredí aj na finálne výrobky a na podporu environmentálnej činnosti.

Štátna tajomníčka pripomenula, že na rozdiel od morského rybolovu, kde sa zaviedli limity na výlov rýb, päť vnútrozemských štátov EÚ (Česká republika, Luxembursko, Maďarsko, Rakúsko a SR) nemá žiadne limity na výlov rýb z riek a jazier. Komisia v tomto prípade necháva rozhodnúť členské krajiny o prípadnej regulácii výlovov rýb.