Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

EÚ by mala zrušiť sankcie voči dvom ruským oligarchom, rozhodol súd

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rozhodnutie Všeobecného súdu EÚ podľa DPA neznamená, že Fridman a Aven budú okamžite vyškrtnutí zo sankčného zoznamu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Luxemburg 10. apríla (TASR) — Všeobecný súd EÚ v stredu zrušil rozhodnutia Európskej rady prijaté medzi februárom 2022 a marcom 2023 o zaradení ruských oligarchov Michaila Fridmana a Piotra Avena na sankčný zoznam EÚ za ich podporu agresie Ruska voči Ukrajine. Sudcovia vo verdikte konštatovali, že ich zaradenie na zoznam nebolo dostatočne zdôvodnené, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Rozhodnutie Všeobecného súdu EÚ podľa DPA neznamená, že Fridman a Aven budú okamžite vyškrtnutí zo sankčného zoznamu. Voči jeho verdiktu sa ešte dá odvolať na Súdnom dvore EÚ a navyše Európska rada medzičasom rozhodla o nových sankciách voči obom oligarchom, ktorých sa stredajší rozsudok netýka.

Fridman a Aven sú zakladateľmi a akcionármi ruskej finančnej skupiny Alfa Group (Aľfa Grup), ktorej súčasťou je aj jedna z najväčších ruských bánk Aľfa-Bank. Po vypuknutí vojny na Ukrajine vo februári 2022 odišli z Ruska. Fridman má aj izraelské občianstvo, jeho dlhoročný obchodný partner Aven disponuje tiež lotyšským pasom.

EÚ Fridmanovi a Avenovi zmrazila finančné prostriedky a zakázala im vstup na územie členských krajín. Sankcie na nich uvalili aj vlády USA a Británie. Minulý rok sa však viacerí predstavitelia ruskej opozície vyslovili za ich vyškrtnutie zo sankčného zoznamu.

EÚ odôvodnila sankcie tým, že Fridman a Aven finančne podporujú ruských činiteľov, čím podkopávajú územnú celistvosť Ukrajiny. Všeobecný súd EÚ však dospel k záveru, že aj keď je očividná určitá blízkosť oboch oligarchov k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, nedokazuje to, že podporujú opatrenia, ktoré by ohrozovali územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny.

Všeobecný súd EÚ v marci rozhodol, že zo sankčného zoznamu EÚ má byť odstránený bývalý ruský pretekár Formuly 1 Nikita Mazepin. Únia naňho uvalila sankcie pred dvoma rokmi z dôvodu úzkych väzieb jeho otca Dmitrija Mazepina na Kremeľ. Súd tento dôvod označil za nedostatočný.

Za rozpútanie vojny proti Ukrajine doteraz EÚ uvalila sankcie na takmer 2000 jednotlivcov a organizácií. Súdy v súčasnosti riešia niekoľko desiatok odvolaní proti týmto represívnym opatreniam.