Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ chce, aby sa prístupové rokovania so Srbskom začali ešte tento rok

Federica Mogheriniová Foto: TASR/AP

EÚ oficiálne začala rokovania o členstve so Srbskom v januári 2014, po historickej dohode, ktorá upravuje vzťahy Srbska s Kosovom, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Belehrad 27. marca (TASR) - Európska únia dnes oznámila, že prioritou je otvoriť do konca tohto roka prvé kapitoly prístupových rokovaní so Srbskom, a to po odklade, ktoré spôsobilo prešľapovanie na mieste vo vzťahoch medzi Belehradom a Kosovom. To vyhlásilo nezávislosť od Belehradu v roku 2008.

EÚ oficiálne začala rokovania o členstve so Srbskom v januári 2014, po historickej dohode, ktorá upravuje vzťahy Srbska s Kosovom, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Po prvom formálnom prístupovom zasadaní so Srbskom však nebola otvorená žiadna z takzvaných rokovacích kapitol, pretože sa dohoda medzi Srbskom a Kosovom úplne nerealizovala.

"Pre Európsku úniu je prioritou otvoriť kapitoly tento rok," uviedla šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová na tlačovej konferencii v srbskej metropole Belehrad. "V tomto štádiu ešte neviem určiť, kedy a ktoré kapitoly budeme pripravení otvoriť," dodala.

"Ešte treba urobiť určitú prácu tu a určitú prácu v Bruseli a v ďalších metropolách, ale podľa môjho názoru máme spoločný záujem urobiť to pred koncom roka," povedala Mogheriniová.

Srbsko je už netrpezlivé, kedy bude môcť seriózne začať proces zosúlaďovania legislatívy s 28-člennou EÚ, čo je príprava na členstvo v únii.

Zavádzanie dohody s Kosovom do praxe bolo však pomalé, pretože niektoré prvky dohody sú pre obe strany politicky ťažko stráviteľné. A navyše, v Kosove nemali šesť mesiacov vládu.

Srbsko, vnútrozemská krajina so 7,3 milióna obyvateľov, chce oživiť rokovania s EÚ o svojom členstve, aby tak pritiahlo zahraničných investorov, ktorí pomôžu jeho ekonomike zápasiacej s ťažkosťami. Pri tomto tempe je momentálne vstup Srbska do EÚ nepravdepodobný pred rokom 2022.