Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

EÚ chce cez rescEU vytvoriť viac pohotovostných lekárskych tímov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Cieľom je posilniť pohotovostnú lekársku pomoc v prípade rozsiahlych katastrof.

Brusel 24. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že vyčlenila 106,2 milióna eur pre Belgicko, Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Taliansko a Turecko na vytvorenie Pohotovostných lekárskych tímov (EMT). Informuje o tom spravodajca TASR.

Cieľom je posilniť pohotovostnú lekársku pomoc v prípade rozsiahlych katastrof.

Tri pohotovostné lekárske tímy typu 2 (EMT2) budú zahŕňať aj chirurgické a diagnostické služby. Ďalších 17 špecializovaných tímov bude ponúkať intenzívnu starostlivosť, liečbu popálenín, transport pacientov, pokročilú diagnostiku, podporu pre matky s deťmi, rehabilitáciu, podporu duševného zdravia, ortopedickú liečbu, pojazdné laboratórium, dodávky kyslíka a telekomunikačnú podporu pre lekárske tímy.

Nová schopnosť rescEU bude funkčná od roku 2024. Lekárske tímy budú schopné fungovať autonómne a podporovať národné zdravotnícke zariadenia, ak nebudú schopné zvládnuť núdzové situácie.

Nová štruktúra nástroja rescEU doplní 15 pohotovostných lekárskych tímov, ktoré ponúkajú členské a účastnícke štáty Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Vytvorenie EMT cez rescEU je v súlade s iniciatívou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre vytáranie pohotovostných lekárskych tímov s cieľom znižovať straty na životoch a predchádzať dlhodobej invalidite spôsobenej katastrofami, epidémiami a inými mimoriadnymi udalosťami.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)