Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

EÚ chce posilniť Eurojust, aby uchoval dôkazy o vojnových zločinoch

Zamestnanec cintorína odpočíva pred hrobmi civilsitov zabitých ruskými vojakmi v meste Buča v Kyjevskej oblasti vo štvrtok 14. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že je potrebná spolupráca na to, aby vojnoví zločinci boli postavení pred súd.

Brusel 25. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok navrhla zmeniť a doplniť nariadenie o agentúre EÚ pre justičnú spoluprácu (Eurojust) s cieľom poskytnúť jej právomoc zhromažďovať, uchovávať a zdieľať dôkazy o vojnových zločinoch na Ukrajine. Informuje spravodajca TASR.

Komisia upozornila, že pre pretrvávajúci konflikt na Ukrajine je ťažké bezpečne uchovávať dôkazy o vojnových zločinoch. Preto je nevyhnutné zaistiť bezpečné uchovávanie takýchto dôkazov mimo územia Ukrajiny, ako aj podporiť vyšetrovanie a trestné stíhanie zo strany rôznych európskych a medzinárodných súdnych orgánov.

Návrh EK ešte musí byť prerokovaný a prijatý Európskym parlamentom a Radou EÚ.

Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu od marca podporuje spoločné úsilie vyšetrovacieho tímu EÚ, ktorý sa zaoberá otázkou vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine. Eurojust má praktické skúsenosti s medzinárodnými trestnými činmi. Existujúce nariadenie však nepredpokladá situáciu takéhoto rozsahu - s trestnými činmi takéhoto rozsahu - čo si vyžaduje aktualizáciu právneho základu fungovania tejto agentúry.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že je potrebná spolupráca na to, aby vojnoví zločinci boli postavení pred súd. "Potrebujeme posilniť Eurojust, aby sme sa uistili, že má potrebné nástroje na riešenie zverstiev takého rozsahu, akého sme svedkami na Ukrajine. Európa je odhodlaná a urobíme čo je v našich silách, aby sme pomohli," odkázala komisárka.

Aj podľa slov eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa je potrebné, aby sa dôkazy o zverstvách počas vojny bezpečne uchovávali, analyzovali a vymieňali s vnútroštátnymi a medzinárodnými orgánmi vrátane Medzinárodného trestného súdu (ICC).

Vnútroštátne orgány viacerých členských krajín EÚ už zhromažďujú dôkazy o zločinoch spáchaných počas ruskej invázie na Ukrajine. Pre pretrvávajúce boje ich však nie je možné bezpečne uchovať na Ukrajine. Preto je podľa EK potrebné zriadiť centrálny záložný priestor na uchovávanie dôkazov zhromaždených agentúrami a orgánmi EÚ, ako aj vnútroštátnymi a medzinárodnými orgánmi alebo tretími stranami, ako sú napríklad organizácie občianskej spoločnosti.

Nariadenie o Eurojuste tejto agentúre neumožňuje, aby uchovávala takéto dôkazy na trvalejšom základe, alebo aby ich v prípade potreby analyzovala a vymieňala či priamo spolupracovala s medzinárodnými justičnými orgánmi, ako je ICC. Európska komisia preto navrhla nariadenie o Eurojuste zmeniť a doplniť.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)