Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ chce sprísniť pravidlá pre dovoz predmetov kultúrneho dedičstva

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans Foto: TASR /AP

Exekutíva EÚ upozornila na skutočnosť, že súčasná legislatíva medzi 28 členskými krajinami Únie nie je v tejto oblasti efektívna.

Brusel 13. júla (TASR) - Európska únia plánuje sprísniť pravidlá a presadzovanie zákona v prípade nezákonného dovozu predmetov kultúrneho dedičstva, ktoré sa v súčasnosti často používajú na financovanie extrémistických alebo teroristických skupín.

Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans dnes oznámil, že komisia plánuje rozšíriť a posilniť predpisy zakazujúce dovoz predmetov kultúrneho dedičstva z tretích krajín, ktoré nemajú silnú centrálnu vládu a sú bez možnosti dohliadať na nakladanie so svojím kultúrnym dedičstvom.

Exekutíva EÚ upozornila na skutočnosť, že súčasná legislatíva medzi 28 členskými krajinami Únie nie je v tejto oblasti efektívna a často je aj neúčinná proti kriminálnym gangom a extrémistickým skupinám, ktoré sa snažia dosiahnuť miliónové zisky z ukradnutých objektov, napríklad zo Sýrie alebo Iraku.

"Tým, že im zabránime vstúpiť na územie EÚ, môžeme prispieť k vyčerpaniu týchto zdrojov príjmov," uviedol Timmermans na adresu organizovaných skupín, ktoré nelegálne obchodujú s odcudzenými predmetmi historickej a kultúrnej hodnoty.

Komisia upozornila, že nelegálny obchod s tovarom kultúrneho dedičstva pochádza z vykradnutých kultúrnych inštitúcií alebo zo súkromných zbierok, z rabovania archeologických lokalít a má tiež podobu premiestňovanie historických artefaktov v dôsledku vojen.