Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

EÚ chce zásoby pre prípad chemických, biologických a jadrových hrozieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zásoby prispejú k budovaniu odolnosti voči chemickým, biologickým, rádiologickým a jadrovým hrozbám. Budú zahŕňať vybavenie a lieky, ktoré môžu byť v čase krízy ťažko vyrábané.

Brusel 7. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že s cieľom zlepšiť pripravenosť a reakciu EÚ na riziká pre verejné zdravie vyplývajúce z chemických, biologických, rádiologických a jadrových hrozieb (CBRN) vytvára strategické rezervy kapacít na odozvu v prípade takýchto rizík prostredníctvom Mechanizmu v oblasti civilnej ochrany EÚ.

Podľa vyjadrenia EK to zahŕňa strategické zásoby rescEU vo výške 540,5 milióna eur zriadené v spolupráci s Úradom pre pripravenosť a reakciu na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA). Tieto zásoby budú pozostávať z vybavenia a liekov, očkovacích látok a ďalších prostriedkov na liečbu pacientov vystavených chemickým, biologickým, rádiologickým a jadrovým látkam, ako aj z dekontaminačnej rezervy rescEU za účelom poskytnutia dekontaminačného vybavenia a odborných zásahových tímov.

Ako prvý krok EÚ zmobilizovala svoju lekársku rezervu rescEU na nákup tabliet jodidu draselného, ktoré možno použiť na ochranu ľudí pred škodlivými účinkami žiarenia. Prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany už boli Ukrajine za pomoci Francúzska a Španielska dodané takmer tri milióny tabliet.

EK pripomenula, že ľudia môžu byť vystavení chemickému, biologickému, rádiologickému a jadrovému ohrozeniu v dôsledku neúmyselných katastrof (únik chemických látok z tovární, havária v jadrovej elektrárni, šírenie infekčnej choroby) alebo úmyselných incidentov, ako je teroristický útok.

V rámci rescEU preto EK vyvíja strategické zásoby pre mimoriadne situácie spôsobené CBRN. Zásoby, ktoré sú navrhnuté spoločne s členskými štátmi, budú zahŕňať osobné ochranné prostriedky a prostriedky na detekciu, identifikáciu a sledovanie, ako aj liečivé prípravky, očkovacie látky a ďalšie terapeutické prostriedky.

Zásoby prispejú k budovaniu odolnosti voči chemickým, biologickým, rádiologickým a jadrovým hrozbám v EÚ, pretože budú zahŕňať vybavenie a lieky, ktoré môžu byť v čase krízy ťažko vyrábané alebo môžu byť náhle potrebné vo väčšom množstve, než aké je k dispozícii vo vnútroštátnych rezervách.

Dekontaminačná rezerva rescEU bude zahŕňať personál aj vybavenie na dekontamináciu osôb, infraštruktúry, budov, vozidiel alebo kritického vybavenia, ktoré boli vystavené chemickým, biologickým, rádiologickým a jadrovým látkam. Na žiadosť ohrozeného členského štátu môže byť nasadená dekontaminačná rezerva rescEU. Rezerva bude vytvorená a spravovaná Chorvátskom, Nemeckom a Španielskom a bude zo 100 percent financovaná EÚ s pôvodným rozpočtom vo výške 66,7 milióna eur.

spravodajca TASR Jaromír Novak