Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

EÚ privítala obnovenie rokovaní cyperských Grékov a Turkov

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Foto: TASR/AP

Cyperskí Gréci a Turci žijú oddelene od tureckej invázie na sever ostrova v roku 1974, ktorým Ankara reagovala na Grékmi podporovaný štátny prevrat.

Brusel 11. februára (TASR) - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes v spoločnom vyhlásení pre médiá privítali dohodu medzi lídrami cyperských Grékov a cyperských Turkov, ktorá stanovuje pevný základ pre obnovenie rokovaní o spravodlivom a komplexnom urovnaní dlhotrvajúceho problému rozdelenia ostrova.

Predstavitelia cyperských Grékov a Turkov dnes po 18-mesačnej prestávke obnovili mierové rokovania. Na základni OSN v Nikózii sa stretli prezident gréckej časti Cypru Nikos Anastasiadis a vodca neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Derviš Eroglu. Ich rozhovory prebiehali v prítomnosti zástupkyne OSN na Cypre Lisy Buttenheimovej.

EÚ už v roku 2004, v čase vstupu Cypru, vyhlásila, že je pripravená prispôsobiť podmienky na urovnanie sporu v súlade so zásadami, na ktorých je založená Európska únia.

Barroso zdôraznil, že v priebehu rokovaní sa bude jeho osobitný zástupca aktívne podieľať na hľadaní konštruktívnych riešení pri prekonávaní pretrvávajúcich problémov, pričom tieto riešenia budú v súlade s európskou legislatívou. Súbežne s tým Európska komisia zintenzívni svoje úsilie na pomoc tureckej komunite na Cypre pri príprave na implementáciu legislatívy EÚ.

Cyperskí Gréci a Turci žijú oddelene od tureckej invázie na sever ostrova v roku 1974, ktorým Ankara reagovala na Grékmi podporovaný štátny prevrat. Invázii predchádzali roky občasných bojov medzi oboma stranami a pád spoločnej vlády krátko po vyhlásení nezávislosti Cypru od Británie v roku 1960.

Cyperskí Gréci reprezentujú ostrovnú krajinu vo svete a v Európskej únii, čo Turecko považuje za hrozbu pre svoje snahy stať sa členom EÚ.