Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ žiadajú o právny rámec pre ekonomické sankcie voči Rusku

Foto: TASR/AP

Veľvyslanci členských krajín pri EÚ vo štvrtok neukončili svoje rokovania potrebným konsenzom a v rokovaní pokračovali aj dnes doobeda.

Brusel 25. júla (TASR) - Veľvyslanci členských krajín Európskej únie dnes požiadali Európsku komisiu (EK), aby vypracovala právny rámec, ktorý umožní uvaliť takzvané sektorové sankcie voči Rusku.

Agentúra Reuters uviedla, že aj napriek tomu, európski diplomati zatiaľ nedosiahli konsenzus o tom, kedy by cielené sankcie mali začať platiť.

Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER) bude pokračovať ďalším pracovným kolom začiatkom budúceho týždňa, pričom sa veľvyslanci sa už budú zaoberať dokumentom, o ktorého vypracovanie požiadali exekutívu EÚ.

EK vo štvrtok, po predošlej žiadosti zo strany ministrov zahraničných vecí EÚ, predložila dokument s návrhmi na sankcie pre štyri ekonomické odvetvia - európske finančné trhy, zbrojný priemysel, vývoz citlivých technológií najmä pre oblasť energetiky a zákaz tovarov dvojakého (civilného aj vojenského) využitia.

Veľvyslanci členských krajín pri EÚ vo štvrtok neukončili svoje rokovania potrebným konsenzom a v rokovaní pokračovali aj dnes doobeda. Hovorkyňa EK Maja Kocijančičová potvrdila, že ďalšie zasadnutie COREPER-u bude 29. júla, avšak samotní diplomati pripúšťajú obnovenie rokovaní už o deň skôr.

Ak by sa členské štáty dohodli na zavedení jasných ekonomických sankcií voči Rusku, túto možnosť by mali potvrdiť premiéri a prezidenti ako najvyšší predstavitelia krajín EÚ. Znamenalo by to ďalší mimoriadny summit EÚ, na čo však uprostred leta nie je vôľa.

Kocijančičová v tejto súvislosti naznačila, že potrebný súhlas by lídri EÚ mohli delegovať na svojich ministrov zahraničných vecí, ale dá sa to vyriešiť aj písomnou procedúrou medzi 28 metropolami.