Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

EÚ: Do platnosti vstupuje nová smernica o environmentálnej kriminalite

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Členské štáty EÚ budú musieť zabezpečiť, aby dohodnuté porušenia povinností v oblasti životného prostredia predstavovali v ich vnútroštátnom práve trestné činy.

Brusel 20. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite. Informuje o tom spravodajca TASR.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

Komisia zdôraznila, že nová smernica prostredníctvom trestného práva pomôže dosiahnuť aj ciele Európskej zelenej dohody sprísnením boja proti najzávažnejším environmentálnym trestným činom, ktoré môžu mať zničujúce účinky na životné prostredie aj na ľudské zdravie.

Členské štáty EÚ budú musieť zabezpečiť, aby dohodnuté porušenia povinností v oblasti životného prostredia predstavovali v ich vnútroštátnom práve trestné činy.

Smernica zavádza niekoľko nových kategórií trestných činov, napríklad nezákonnú recykláciu lodí, nezákonný odber vody, závažné porušenia právnych predpisov EÚ o chemikáliách a ortuti, závažné porušenia pravidiel týkajúcich sa zaobchádzania s fluórovanými skleníkovými plynmi a závažné porušenia právnych predpisov o inváznych cudzích druhoch.

Okrem toho budú členské štáty povinné stanoviť kvalifikované trestné činy podliehajúce prísnejším trestom, ak niektorý z trestných činov definovaných v smernici vedie k vážnemu rozsiahlemu a podstatnému poškodeniu alebo zničeniu životného prostredia.

Smernica definuje zároveň konkrétne druhy a úrovne sankcií pre fyzické a právnické osoby, čo má byť krok vpred na zabezpečenie ich odstrašujúceho účinku v celej EÚ.

V neposlednom rade nová smernica zabezpečí podporu a pomoc ochrancom životného prostredia v trestnom konaní týkajúcom sa prípadov environmentálnej kriminality.

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius v správe pre médiá uviedol, že ide o prvý "prelomový zákon" v tejto oblasti.

"Zabezpečí, aby sa najzávažnejšie porušenia environmentálnych pravidiel považovali za zločiny a aby sa uznala kľúčová úloha ochrancov životného prostredia. Orgánom činným v trestnom konaní a súdnictvu poskytne nástroje na účinné konanie proti trestným činom proti životnému prostrediu v celej Únii," opísal situáciu eurokomisár.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)