Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

EÚ zvyšuje humanitárnu pomoc pre civilistov v Iraku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celková tohoročná finančná pomoc EÚ pre Irak dosiahne 17 miliónov eur.

Brusel 12. augusta (TASR) - Európska komisia dnes oznámila, že EÚ v reakcii na rastúce potreby civilného obyvateľstva zvyšuje humanitárnu pomoc pre Irak o ďalších päť miliónov eur. Celková tohoročná finančná pomoc EÚ pre Irak dosiahne 17 miliónov eur.

Rozhodnutie EK je v súlade s očakávaným dnešným rozhodnutím Organizácie Spojených národov zvýšiť kategorizáciu krízy v Iraku na tretí stupeň núdzového stavu, čo je najvyššie možné ohodnotenie v prípade humanitárnej krízy. Tretí stupeň núdze bol zavedený napríklad pre Sýriu, Južný Sudán a Stredoafrickú republiku.

Dodatočné prostriedky EÚ prinesú potrebnú pomoc pre stovky tisíc irackých civilistov, uväznených v regiónoch poznačených bojmi zapríčinenými džihádistami Islamského štátu (IS).

Európska komisia vyčlenila aj v júni päť miliónov eur v reakcii na zvyšujúce sa požiadavky vyplývajúce z masového úteku ľudí pred násilím.

"Som zdesená katastrofálnou humanitárnou situáciou, ktorá sa každým dňom zhoršuje. V auguste utieklo z oblasti mesta Sindžár v severnom Iraku okolo 200.000 ľudí a teraz zúfalo potrebujú pomoc. V pasci v pohorí Džabal Sindžár sa ocitlo a vyše 40.000 členov (kurdskej etnicko-náboženskej) menšiny jezídov, ktorí sú ohrozovaní ozbrojenými skupinami IS," uviedla eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgievová.

Komisárka dodala, že exekutíva EÚ dôrazne odsudzuje útoky ozbrojencov na irackých civilistov, ktoré sú zámerne a cielené.

Georgievová v marci tohto roku navštívila Bagdad a kurdské oblasti Iraku. V Arbíle otvorila humanitárnu kanceláriu EÚ. Tieto včasné opatrenia umožnili EÚ, aby pomohla s humanitárnou pomocou viac ako jednému miliónu vysídlených civilistov.

Celková humanitárna pomoc Európskej komisie v Iraku od roku 2007 predstavuje takmer 150 miliónov eur - vrátane podpory sýrskym utečencom v Iraku a irackým utečencov v Jordánsku a Libanone.