Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

EÚ i OSN odsúdili popravu ukrajinského vojnového zajatca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine je zdesená obzvlášť hroznými videami zverejnenými na sociálnych sieťach, uvádza sa vo vyhlásení.

Brusel/Kyjev 12. apríla (TASR) - Európska únia v stredu odsúdila zábery s brutálnou popravou ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi. Prisľúbila pritom, že bude brať na zodpovednosť páchateľov aj spolupáchateľov vojnových zločinov na Ukrajine, informuje TASR na základe správy AFP.

"Viac informácií o pravdivosti videa nemáme. Napriek tomu, ak sa potvrdí (jeho autenticita), je to ďalšia brutálna pripomienka neľudskej povahy ruskej agresie," povedala hovorkyňa EÚ Nabila Massraliová.

"EÚ opätovne potvrdzuje svoje pevné odhodlanie brať na zodpovednosť všetkých páchateľov a spolupáchateľov vojnových zločinov spáchaných v súvislosti s vojnou vedenou Ruskom," uviedla.

Misia Organizácie Spojených národov (OSN) na Ukrajine v stredu vyjadrila "zdesenie" nad "hroznými" videami vrátane záberov zobrazujúcich údajnú dekapitáciu ukrajinského vojnového zajatca.

"Misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine je zdesená obzvlášť hroznými videami zverejnenými na sociálnych sieťach," uvádza sa vo vyhlásení. "Jedno z videí ukazuje brutálnu popravu muža, ktorý sa javí ako ukrajinský vojnový zajatec. Na druhej sú zrejme zohavené telá ukrajinských vojnových zajatcov," cituje AFP.

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v stredu oznámila, že začala vyšetrovanie v kauze videozáznamu, ktorý zachytáva, ako ruskí vojaci odrezávajú hlavu ešte živému ukrajinskému zajatcovi. Video koluje na internete od utorka a je zdieľané najmä na kontách ruských propagandistov.

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá dodala, že nie je schopná preveriť pravosť týchto videozáznamov a nezverejní ani odkazy na ne. Video zachytáva mužov vo vojenských uniformách s bielymi stuhami, zvyčajne používanými na identifikáciu príslušníkmi ruskej armády na Ukrajine, ako dekapitujú ešte živého muža oblečeného v uniforme s ukrajinskými rozpoznávacími znakmi.

Video zachytáva aj okolie miesta činu — kríky s jasnozelenými listami, takže je možné, že ide o záznam staršieho dáta. Podľa webu Rádia Sloboda (RFE/RL) mohlo vzniknúť vlani v lete.