Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ začne vo februári sondovať rozvoj spolupráce s Iránom v energetike

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

EÚ, OSN a USA zrušili v sobotu sankcie uvalené na Irán, čo otvorilo dvere pre užšiu spoluprácu medzi Bruselom a Teheránom v oblasti energetiky.

Brusel 18. januára (TASR) - Európska komisia (EK) začiatkom februára vykoná prvú "misiu technického posúdenia", ktorá bude zameraná na preskúmanie nových energetických vzťahov EÚ s Iránom črtajúcich sa po zrušení medzinárodných sankcií. V nedeľu večer to oznámil eurokomisár pre otázky klímy a energetiku Miguel Arias Caňete.

EÚ, OSN a USA zrušili v sobotu sankcie uvalené na Irán, čo otvorilo dvere pre užšiu spoluprácu medzi Bruselom a Teheránom v oblasti energetiky.

Exekutíva EÚ má veľký záujem na energetických zdrojoch Iránu, ktoré vníma ako alternatívu k Rusku. Pozícia Ruska ako dodávateľa tretiny ropy a zemného plynu do EÚ toto 28-členné zoskupenie politicky rozdeľuje, poznamenala agentúra Reuters.

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ by sa na štvordňovej misii malo zúčastniť okolo 15 vysokopostavených úradníkov Európskej komisie. Po tejto prvej návšteve plánuje EK ďalšiu misiu v Iráne, ktorú by už mala sprevádzať aj delegácia podnikateľov.

Komisár Caňete naznačil, že potenciálne oblasti spolupráce zahŕňajú všetky oblasti energetiky - jadrovú, ropu, plyn, obnoviteľné zdroje energie a energetickú účinnosť.