Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ je podľa Donalda Tuska pripravená prijať ďalšie sankcie proti Rusku

Donald Tusk Foto: TASR

Predseda Európskej rady Donald Tusk to vyhlásil včera v Bruseli.

Brusel 13. februára (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok vyhlásil, že vodcovia Európskej únie ktorí sa stretli na summite v Bruseli, sú pripravené na prijatie ďalších opatrení proti Rusku v prípade, že to bude nevyhnutné, aby Moskva dodržiavala mier na Ukrajine.

Tusk svoje slová predniesol na tlačovej konferencii po tom, ako nemeckí a francúzski lídri uzavreli mierovú dohodu v Ruskom v Minsku. Podľa predsedu Európskej rady sa na summite nehovorilo o nových sankciách.

"Nechávame otvorenú možnosť, že ak tieto nové dohody nebudú implementované, prijmeme ďalšie opatrenia," uviedla Merkelová, ktorú citovala agentúra Reuters. Existujúce sankcie voči Moskve podľa nej môžu byť zrušené až po odstránení dôvodov, ktoré k nim viedli.

Európska únia uvalila na Rusko a proruských separatistov na Kryme a východe Ukrajiny sankcie, ktoré obsahujú zákaz vydávania víz, zmrazenie majetku, zamedzenie prístupu na európske kapitálové trhy a k zbraniam a technológiám.

Účastníci rokovaní tzv. normandskej štvorky uzavreli vo štvrtok v Minsku dohodu o ukončení bojov na juhovýchode Ukrajiny. Dokument podpísali len členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy.

Francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin - ako predstavitelia normandskej štvorky - sa k plneniu dohody zaviazali ústne.

Prímerie na východe Ukrajiny začne platiť 15. februára o 00.00 h miestneho času. Bola ďalej dosiahnutá dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj o opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie.