Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

EÚ je pripravená poskytnúť Iránu pomoc po zemetrasení

Dvaja chlapci prehľadávajú zrúcaninu ich domu Foto: TASR/AP

Európska únia je pripravená ponúknuť Iránu humanitárnu pomoc po zemetraseniach, pri ktorých cez víkend zahynulo viac ako 300 ľudí.

Brusel 14. augusta (TASR) - Európska únia je pripravená ponúknuť Iránu humanitárnu pomoc po zemetraseniach, pri ktorých cez víkend zahynulo viac ako 300 ľudí. Uviedol to dnes hovorca komisárky EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové situácie Kristaliny Georgievovej.

Európska únia podrobne monitoruje situáciu v Iráne, odkedy na severozápade krajiny došlo v sobotu k dvom silným zemetraseniam, uviedol David Sharrock.

Pri zemetraseniach s magnitúdou 6,4 a 6,3 zahynulo najmenej 306 ľudí, ďalších vyše 3000 osôb utrpelo zranenia a desaťtisíce ľudí ostali bez domova. Iránska vláda oznámila, že zabezpečila prístrešie pre približne 50.000 ľudí v oblasti, ktorú zasiahli desiatky dotrasov.

Iránska vláda a iránsky Červený polmesiac spočiatku odmietli ponuky na pomoc zo zahraničia, dnes však Teherán zmenil svoj postoj a oznámil, že ju uvíta.

"Európska komisia preto skúma, ako môže poskytnúť podporu, predovšetkým Iránskej spoločnosti Červeného polmesiaca, ktorá pracuje v oblasti pohromy," dodal Sharrock.

Zatiaľ nie je jasné, akú formu by pomoc od EÚ mohla mať. Pri prírodných pohromách v minulosti však únia a jej členské štáty poskytli záchranné a pátracie tímy, zariadenie na hľadanie ľudí pod troskami, poľné nemocnice a ďalšiu zdravotnú pomoc, ako aj potraviny, pitnú vodu či prístrešia.

Predstavitelia EÚ však zdôraznili, že únia nezmierni sankcie voči Teheránu v súvislosti s jeho jadrovým programom.