Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ: Juncker poveril novú bulharskú eurokomisárku digitálnou agendou

Na archívnej snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR - Michal Svítok

Do jej agendy patrí budovanie základov digitálnej budúcnosti Európy zahŕňajúcej celokontinentálne telekomunikačné siete, cezhraničné digitálne služby a podpora inovatívnych start-upov.

Brusel/Štrasburg 16. mája (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes v Štrasburgu, kde prebieha plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP), oznámil svoj zámer prideliť portfólio digitálnej ekonomiky a spoločnosti bulharskej nominantke na eurokomisárku Mariji Gabrielovej.

Juncker sa s Gabrielovou, kandidátkou novej bulharskej vlády za náhradníčku bývalej členky EK Kristaliny Georgievovej, stretol v Štrasburgu. Na základe ich dnešného rozhovoru šéf exekutívy EÚ potvrdil, že Gabrielová spĺňa potrebné podmienky ukotvené v Zmluve o Európskej únii (ZEÚ), čo jej umožňuje kandidovať na post komisárky. Zároveň oznámil zámer zveriť jej portfólio pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť.

Nová eurokomisárka bude zodpovedná za vykonávanie stratégie digitálneho jednotného trhu, ktorú EK schválila v máji 2015. Do jej agendy patrí budovanie základov digitálnej budúcnosti Európy zahŕňajúcej celokontinentálne telekomunikačné siete, cezhraničné digitálne služby a podpora inovatívnych start-upov.

Juncker odovzdal Gabrielovej poverovací list, v ktorom sú uvedené jej hlavné úlohy a povinnosti vo zverenej funkcii.

Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť sa bude podieľať na projektoch, ktoré riadi a koordinuje podpredseda EK zodpovedný za digitálny jednotný trh Andrus Ansip a podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen.

Novú komisárku ešte musí vymenovať Rada EÚ na základe vzájomnej dohody s predsedom EK a po porade s Európskym parlamentom. Po súhlase oboch inštitúcií sa Gabrielová stane dezignovanou komisárkou a získa právo obrátiť sa na príslušné útvary eurokomisie, aby jej pomohli pripraviť sa na výmenu názorov s Európskym parlamentom, tzv. híring. Až do svojho vymenovania Radou EÚ sa nebude zúčastňovať na zasadnutiach kolégia komisárov.