Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ: Proti nenávistným prejavom na internete sa pridávajú platformy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zdôraznila, že kódex správania sa stal úspešným nástrojom na rýchle a efektívne odstraňovanie nezákonného obsahu.

Brusel 19. januára (TASR) - Spoločnosti z oblasti informačných technológií (IT) pôsobiace v Európskej únii odstránili v priemere 70 percent nezákonných nenávistných prejavov, ktoré im boli oznámené. Uviedla to v piatok Európska komisia (EK) v rámci svojho tretieho hodnotenia uplatňovania kódexu správania pre boj proti nezákonným nenávistným prejavom na internete.

Hodnotenie vykonali mimovládne organizácie v spolupráci s verejnými orgánmi. V máji 2016 sa spoločnosti Facebook, Twitter, YouTube a Microsoft v kódexe správania zaviazali bojovať proti šíreniu takéhoto obsahu v Európe.

Z tretieho kola monitorovania vyplýva, že uvedené spoločnosti teraz lepšie plnia svoj záväzok odstrániť väčšinu nenávistného prejavu do 24 hodín. Všetky zúčastnené IT spoločnosti dnes plnia cieľ vyhodnotiť väčšinu oznámení do 24 hodín - v priemere to platí pre 81 percent oznámení. V predchádzajúcom kole monitorovaní bolo do 24 hodín vyhodnotených len 51 percent oznámení.

V piatok aj ďalšie spoločnosti - Instagram a Google+ - oznámili, že sa pripájajú ku kódexu správania, čím sa zvýšil počet aktérov, na ktorých sa tento kódex vzťahuje.

Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip v správe pre médiá skonštatoval, že internetové platformy s plnou vážnosťou realizujú záväzok preskúmavať oznámenia a odstraňovať nezákonné nenávistné prejavy do 24 hodín. Zároveň vyzval IT spoločnosti, aby v súlade s usmerneniami eurokomisie z minulého roka zlepšili transparentnosť a spätnú väzbu a poskytli záruky na ochranu pred neúmerným odstraňovaním a ochranu slobody prejavu.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zdôraznila, že kódex správania sa stal úspešným nástrojom na rýchle a efektívne odstraňovanie nezákonného obsahu. "To dokazuje, že úzka spolupráca technologických spoločností, občianskej spoločnosti a tvorcov politiky môže priniesť výsledky aj pri súčasnom zachovaní slobody prejavu. Očakávam, že IT spoločnosti prejavia podobné odhodlanie aj pri riešení ďalších otázok, ako je boj s terorizmom alebo zlepšenie nepriaznivých podmienok pre užívateľov," zhodnotila situáciu Jourová.

Komisia pripomenula, že hoci najdôležitejšie záväzky obsiahnuté v kódexe správania boli splnené, zlepšenia sa očakávajú v poskytnutí lepšej spätnej väzby a transparentnosti pre používateľov a vnímaní pribúdania nových právnych predpisov, ktoré exekutíva EÚ dopĺňa v rámci boja proti rasizmu a xenofóbii.

EK odkázala, že bude v spolupráci s organizáciami občianskej spoločnosti aj naďalej pravidelne monitorovať, ako zúčastnené IT spoločnosti plnia uvedený kódex, a bude pracovať na tom, aby sa aj ďalšie internetové platformy zaviazali dodržiavať ho.

spravodajca TASR Jaromír Novak