Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

EÚ kritizovala rozhodnutie vyhostiť jej veľvyslanca z Konga

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rada EÚ pre zahraničné veci 10. decembra rozhodla o predĺžení sankcií voči dezignovanému nástupcovi prezidenta Kabilu a ďalším 13 osobám za porušovanie ľudských práv.

Brusel 28. decembra (TASR) - Európska únia skritizovala vo štvrtok rozhodnutie Konžskej demokratickej republiky (KDR) vyhostiť jej veľvyslanca z krajiny. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AFP.

Minister zahraničných vecí KDR Leonard She Okitundu predtým vo štvrtok oznámil, že vláda KDR vyzýva EÚ, aby "bezpodmienečne prikročila k stiahnutiu šéfa svojej diplomatickej misie do 48 hodín".

Má to byť odveta za sankcie uvalené Úniou na 14 predstaviteľov krajiny za porušovanie ľudských práv. Sankcie sa týkajú aj Emmanuela Ramazaniho Shadaryho, kandidáta vládnej strany v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v nedeľu. Shadaryho podporuje aj odchádzajúci prezident KDR Josef Kabila.

Nemenovaný hovorca EÚ, ktorého citovala tlačová agentúra AFP, uviedol, že Únia vyjadruje poľutovanie nad rozhodnutím KDR a považuje ho za "úplne neoprávnené".

"V predvečer veľmi náročných volieb v KDR možno takéto rozhodnutie považovať jedine za kontraproduktívne", dodal.

Rada EÚ pre zahraničné veci 10. decembra rozhodla o predĺžení sankcií voči dezignovanému nástupcovi prezidenta Kabilu a ďalším 13 osobám za porušovanie ľudských práv. Ministri zahraničných vecí EÚ prijali príslušné rozhodnutie na zasadnutí v Bruseli len niekoľko týždňov pred voľbami v tejto africkej krajine.

She Okitundu dal vyhlásenie vo štvrtok na ministerstve, kam si predtým povolal západných diplomatov vrátane šéfa misie EÚ Barta Ouvryho, belgického občana. Minister uviedol, že KDR sa "trpezlivo" snažila presvedčiť EÚ, aby sankcie zrušila alebo aspoň pozastavila, "kým sa neuskutočnia voľby". To sa však nepodarilo.

Po dvoch rokoch odkladov sa občania KDR 30. decembra dostavia k volebným urnám v rámci prezidentských, parlamentných a komunálnych volieb.