Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ kritizovala Rusko za zákaz účasti europolitikov na pohrebe Nemcova

Ľudia sa zhromažďujú okolo truhly Borisa Nemcova počas rozlúčky v Moskve 3. marca 2015. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí s kvetmi a sviečkami sa zhromaždili dnes pred Sacharovovým centrom v Moskve, aby sa rozlúčili so zavraždeným opozičným politikom Borisom Nemcovom.

Brusel 3. marca (TASR) - Európska únia dnes kritizovala ruskú vládu za to, že dvoch volených politikov zo štátov EÚ nepustila na pohreb opozičného politika Borisa Nemcova.

Tisíce ľudí s kvetmi a sviečkami sa zhromaždili dnes pred Sacharovovým centrom v Moskve, aby sa rozlúčili so zavraždeným opozičným politikom Borisom Nemcovom.


Na pohrebe sa chceli zúčastniť aj lotyšská europoslankyňa Sandra Kalniete a predseda poľského Senátu Bogdan Borusiewicz. Lotyšskú europoslankyňu z frakcie Európskej ľudovej strany zastavili na moskovskom letisku Šeremetievo a musela sa vrátiť späť do Bruselu.

Hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Maja Kocijančičová uviedla, že ide o "jasné porušenie základných princípov"; toto rozhodnutie Moskvy je navyše v rozpore s dohodami medzi EÚ a Ruskom o vízovom režime.

Kocijančičová, ktorá je zároveň hovorkyňou šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej, označila za nedôveryhodné dôvody poskytnuté Moskvou, podľa ktorých "prítomnosť lotyšskej europoslankyne by mohla predstavovať hrozbu pre bezpečnosť alebo verejný poriadok v Rusku".

Na obranu poslankyne vystúpil aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý vo vyhlásení pre médiá uviedol, že rozhodnutie Moskvy je "vážnou urážkou pre vzťahy medzi EÚ a Ruskom". Zároveň požiadal Moskvu o "oficiálne vysvetlenie".

Skupinu európskych liberálov a demokratov v EP (ALDE) zastupoval na pohrebe v Moskve litovský europoslanec Petras Austrevičius. Šéf ALDE Guy Verhofstadt pri tejto príležitosti ocenil dlhoročnú spoluprácu s Nemcovovou opozičnou liberálnou stranou RPR-PARNAS a uviedol, že Nemcov zomrel preto, lebo bojoval za lepšiu krajinu pre každého Rusa.

"My v Európe sme mali urobiť oveľa viac, aby sme ho i jeho vec podporili," uviedol Verhofstadt. Pripomenul, že na pozvanie ALDE zavíta na marcové plenárne zasadnutie EP v Štrasburgu bývalý ruský premiér a spolupredseda RPR-PARNAS Michail Kasianov.