Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

EÚ kritizuje zlé podmienky, ktoré má nigerský prezident vo väzení

Na videosnímke generál Abdourahmane Tchiani počas vyhlásenia 28. júla 2023 v nigerskom Niamey. Nigerskí pučisti dva dni po zadržaní prezidenta Mohameda Bazouma vyhlásili za nového vodcu krajiny generála Abdourahamana Tchianiho. Foto: TASR/AP

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey spolu s jeho manželkou a synom od vzbury príslušníkov Prezidentskej gardy.

Brusel 11. augusta (TASR) - Európska únia v piatok vyjadrila hlboké znepokojenie nad zhoršujúcimi sa podmienkami, v ktorých zadržiavajú zosadeného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Mohamed Bazoum a jeho rodina sú podľa najnovších informácií niekoľko dní bez jedla, elektriny a lekárskej starostlivosti," uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey spolu s jeho manželkou a synom od vzbury príslušníkov Prezidentskej gardy, ku ktorej došlo 26. júla. Veliteľ tejto elitnej jednotky generál Abdourahamane Tchiani sa následne vyhlásil za nového vládcu Nigeru.

Jeden z poradcov Bazouma v stredu uviedol, že prezidentovi sa míňajú zásoby potravín a celkové podmienky v domácom väzení sa zhoršujú. Zlé podmienky potvrdila vo vyhlásení aj Bazoumova politická strana, podľa ktorej prezidentova rodina nemá k dispozícii ani tečúcu vodu.