Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ: Liberáli z EP sa hnevajú, že neprešli tvrdšie kroky voči Maďarsku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Liberáli nešetrili kritikou ani na socialistov v Európskom parlamente, ktorí podľa nich nemali dostatok odvahy zaujať tvrdší postoj v otázke porušovania základných práv maďarskými úradmi.

Brusel 19. júna (TASR) - Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) dnes rozhodol, že nesprísni kroky voči Maďarsku. Uviedol to v rámci rozsiahlej a podrobnej správy kritizujúcej zhoršenie základných práv v Maďarsku.

Správa výboru LIBE vznikla v dôsledku kontroverzných reforiem zavedených pravicovou vládou premiéra Viktora Orbána. Správa okrem iného upozorňuje na niekoľko porušení pravidiel právneho štátu, nezávislosti sudcov, základných slobôd, ako je sloboda médií, a tiež práv menšín.

"Som veľmi sklamaná, že výbor pre občianske slobody sa rozhodol vyhnúť sa pevnému postoju v reakcii na zákerné a trvalé ohrozenie demokracie, základných práv a právneho štátu v Maďarsku," uviedla po dnešnom hlasovaní vo výbore LIBE hovorkyňa Aliancie liberálnych demokratov v Európe (ALDE), rumunská poslankyňa Renate Weberová.

Členovia ALDE, tretej najsilnejšej skupiny v EP, predložili niekoľko pozmeňujúcich návrhov vyzývajúcich europarlament, aby sa odvolal na článok 7.1 Zmluvy o EÚ. To malo prinútiť Radu EÚ (členské štáty), aby začala formálne a inštitucionálne rokovať s Maďarskom a vydávať potrebné odporúčania. V prípade potreby tiež použiť odsek 2 toho istého článku, čo by znamenalo, že maďarské úrady konali v protiklade so základnou legislatívou EÚ a konštantne porušovali spoločné hodnoty Európskej únie, uvedené v článku 2 Zmluvy o EÚ.

"Koľko ďalších príkladov je potrebných pre ostatné politické skupiny, aby si uvedomili, že existuje jasné riziko vážneho porušovania našich hodnôt? Zdá sa, že štvrtá zmena maďarskej ústavy za jeden rok z vôle vládnucej strany, obmedzujúca a podkopávajúca hodnoty EÚ, stále neznamená dostatok dôkazov. Rovnako alarmujúce sú aj zistenia Benátskej komisie," povedala v tejto súvislosti holandská liberálna poslankyňa Sophie in 't Veldová.

Liberáli nešetrili kritikou

Poslanci z ALDE upozornili, že ich požiadavky na prísnejší prístup EÚ voči Maďarsku neboli zamerané proti krajine alebo jej občanom, ale išlo o test schopnosti Európy a jej ochoty podporovať základné práva.

Výsledok hlasovania vo výbore LIBE je podľa liberálov dôkazom toho, že skupina európskych ľudovcov, najsilnejšia v EP, do ktorej patrí aj Orbánova strana Fidesz, chráni svojich straníckych priateľov na úkor práv občanov. Liberáli nešetrili kritikou ani na socialistov v EP (S&D), ktorí podľa nich nemali dostatok odvahy zaujať tvrdší postoj v otázke porušovania základných práv maďarskými úradmi.

"Táto správa je veľmi dôležitá, aby nám pomohla identifikovať slabé miesta nášho právneho systému a potrebu toho, aby EÚ a jej členské štáty zaujali pevný postoj k ochrane európskych základných práv, tak ako sú zakotvené v článku 2 Lisabonskej zmluvy," uviedla na adresu hlasovania v LIBE podpredsedníčka skupiny S&D, francúzska poslankyňa Sylvie Guillaumová.

Guillamová v správe pre médiá uviedla, že bude dôležité, aby dnešné rozhodnutie výboru LIBE bolo potvrdené aj na júlovom plenárnom zasadnutí europarlamentu.