Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pittella z europarlamentu si brúsi zuby na post jeho predsedu

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič diskutuje so šéfom frakcie socialistov v Európskom parlamente Giovannim Pittellom. Foto: TASR/Vladimír Benko

Europoslanci zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente podporili kandidatúru svojho lídra Gianniho Pittellu na post jeho predsedu.

Brusel 30. novembra (TASR) – Europoslanci zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente (EP) dnes jednohlasne podporili kandidatúru svojho lídra Gianniho Pittellu na post predsedu EP. Skupina o tom informovala na svojej stránke.

"Je pre mňa poctou prijať túto novú výzvu. Kandidujem, pretože chcem zmenu. Odchodom Martina Schulza z postu predsedu EP sa skončí politická rovnováha v európskych inštitúciách. Nikdy nedovolíme, aby pravica mala pod kontrolou všetky inštitúcie," skonštatoval Pittella po získaní podpory od straníkov.

Funkčné obdobie predsedu EP je dva a pol roka a volia si ho europoslanci, ktorí majú päťročný mandát. Podľa tradície sa na poste striedajú predstavitelia dvoch najsilnejších skupín v EP – konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EPP) a S&D. Martin Schulz bol kandidátom socialistov, preto si teraz tento post nárokuje EPP.

Šéf socialistov Pittella sa obáva, že k predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a predsedovi Európskej Rady Donaldovi Tuskovi, ktorí sú obaja členmi pravice, by tak pribudol aj pravicový predseda europarlamentu z radov pravicovej EPP.

"Chceme zamedziť slepému presadzovaniu úsporných opatrení a národnej sebeckosti, ktorá škodí Európskej únii. Predložíme víziu ľavice s vlastnými princípmi a stratégiami ako alternatívu k programu pravice," vysvetlil Pittella.

Súčasný predseda EP Martin Schulz minulý týždeň ohlásil, že sa o znovuzvolenie nebude pokúšať a vráti sa na nemeckú politickú scénu. Z funkcie predsedu EP odíde 16. januára a europoslanci potom rozhodnú o jeho nástupcovi. Z radov EPP prejavilo o post záujem viacero poslancov.