Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Afrika je pre EÚ strategická oblasť, utečencov treba riešiť spolu

Boris Zala Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol to slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Boris Zala (Smer-SD).

Štrasburg 9. októbra (TASR) - Európska únia by mala zaujať spoločný postoj a postup voči nelegálnym migrantom prichádzajúcim z Afriky a problematiku sýrskych utečencov v priestore EÚ by bolo najlepšie riešiť cez spoločný európsky rozpočet. Uviedol to slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Boris Zala (Smer-SD).

Poslanci EP sa dnes počas plenárneho zasadania v Štrasburgu venovali obom aktuálnym témam. EÚ je vystavená prílivu nelegálnych utečencov na juhu, z afrických krajín, kým z východu do Európy prúdi čoraz viac utečencov zo Sýrie, ktorí unikajú hrôzam občianskej vojny.

Zala pripomenul, že problém utečencov, ktorý sa dostal do popredia záujmu najmä po tragédii pri brehoch Lampedusy, je pre EÚ vo vzťahu k Afrike strategický.

"Je nevyhnutné, aby EÚ pochopila, že Afrika je čosi ako strategická oblasť, kde je nevyhnutné, aby únia nie masívne pomáhala, ale aby spoločne s Africkou úniou riešila reálnu situáciu, ktorá tam vznikla," uviedol Zala.




Slovenský poslanec, člen Výboru EP pre zahraničnú politiku, dodal, že čoraz častejšie sú výzvy, že problém utečencov nie je záležitosťou jednotlivých krajín únie, ako sú Taliansko, Grécko či Španielsko, ale je to problém EÚ ako celku a preto k nemu treba pristupovať z celoeurópskeho pohľadu.

"To si vyžaduje komplexné kroky napríklad v azylovej a imigračnej politike a v jednotkách FRONTEX, ktoré sú k dispozícii," povedal Zala. Dodal, že národné vlády členských krajín nie sú ochotné tieto jednotky platiť, čo je škoda, lebo nakoniec to negatívne dopadne na všetky krajiny.

V súvislosti so Sýriou, slovenský europoslanec uviedol, že najväčší príspevok EÚ pre zamedzenie prílivu utečencov je v politickej oblasti, kde únia má dosť pák ako prispieť k politickému riešeniu sýrskeho konfliktu. Čo by viedlo k upokojeniu situácie a zastaveniu utečeneckých prúdov.

"EÚ by mala vyvinúť väčší politický tlak v tomto smere. Únia má veľa pák, ktoré môže použiť, bohužiaľ sme v tomto pomalí," zhodnotil situáciu Zala.

Dodal, že pozná volanie členských krajín únie, ktoré sú najviac vystavené prúdu utečencov, po solidárnosti zo strany ostatných štátov, po tom, aby táto záťaž bola rozdelená rovnomernejšie.

"To je istý typ riešenia, kde všetky krajiny ponesú rovnakú záťaž, ale ja som za to, aby táto záťaž nebola na úkor jednotlivých štátov, ale aby ju znášal centrálny európsky rozpočet," vysvetlil Zala. A dodal, že bez nájdenia mechanizmu na vyčlenenia prostriedkov z eurorozpočtu, sa nikdy nepodarí spomínanú záťaž spravodlivo rozdeliť medzi jednotlivé krajiny.


E. Kukan: EÚ musí mať voči utečencom zo Sýrie otvorené srdce, ale aj hranice

V roku 1939 sa narodil diplomat, bývalý minister zahraničných vecí SR a poslanec NR SR za SDKÚ-DS EDUARD KUKAN, súčasný poslanec Európskeho parlamentu.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa spolu s Európskou komisiou (EK) dohodli na zorganizovaní konferencie o humanitárnej pomoci pre sýrskych utečencov, ktorí pod tlakom občianskej vojny čoraz intenzívnejšie prichádzajú do priestoru EÚ. Potvrdil to slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ).

Kukan uviedol, že počas dnešnej rozpravy v pléne EP všetci rečníci vyzývali k tomu, aby EÚ hrala koordinovanejšiu úlohu a aby sa prejavila ako viac solidárna voči humanitnej katastrofe, ktorá postihla Sýriu. Pripomenul, že vojna už vyhnala vyše 2,2 milióna utečencov mimo Sýrie, kým vo vnútri tejto krajiny sa museli premiestniť vyše štyri milióny obyvateľov.

"Problém je v tom, že väčšina týchto utečencov smeruje do Švédska a do Nemecka. Asi 49 percent zo všetkých," opísal Kukan situáciu sýrskych utečencov na pôde EÚ.

Ako dodal, istý problém je v tom, že každá európska krajina má iné zákonodarstvo, ktoré rieši túto problematiku. Vo Švédsku sýrskym utečencom dávajú trvalé povolenie k pobytu, v Nemecku zas iba dočasné.

"Ide o to, aby sa EÚ zjednotila, aby mala nielen otvorené srdce, ale aj hranice, aby sa utečencom poskytla efektívna pomoc, aby to bolo jednotné a aby utečenci nezneužívali rôznorodosť legislatívy členských štátov," zhodnotil Kukan súčasnú situáciu v EÚ. A dodal, že ak EÚ chce vystupovať ako seriózny hráč na svetovej scéne, musí pôsobiť organizovane a koordinovane, lebo význam sýrskeho konfliktu už tiež začína mať globálne rozmery.

Kukan pripomenul, že poslanci EP ako aj eurokomisár Michel Barnier dospeli k jednotnému záveru, že je treba zorganizovať konferenciu o humanitárnej pomoci, kde by sa mali vypracovať všetky pravidlá pre utečencov zo Sýrie v Európe.



Na otázku TASR, či je Slovensko pripravené na sýrskych utečencov, Kukan uviedol, že Slovensko má reputáciu krajiny, ktorá nie je príliš otvorená žiadateľom o azyl a udeľuje málo azylov. Na konferencii o Sýrii je podľa neho pravdepodobné, že všetky štáty EÚ budú vyzvané, aby sa adekvátne podieľali na príjme sýrskych utečencov.

V tomto kontexte spomenul prípad Bulharska, kde sa ilegálne nachádza asi 6000 utečencov zo Sýrie, pričom Bulharsko môže prijať iba okolo tisíc z nich, a aj to za finančnej pomoci EÚ. Logicky teda vyvstane otázka, aby sa aj ďalšie členské krajiny EÚ podieľali na riešení tejto otázky.

Humanitárna konferencia o sýrskej utečeneckej kríze by sa podľa poslancov mala zamerať na pomoc hostiteľským krajinám v regióne (predovšetkým Libanonu, Jordánsku, Turecku a Iraku) v ich úsilí pomôcť stále narastajúcemu počtu utečencov a zachovať politiku otvorených hraníc pre sýrskych utečencov. Tisíce Sýrčanov utekajú každý deň do susedných krajín. OSN odhaduje, že celkový počet sýrskych utečencov do konca roka 2013 dosiahne 3,5 milióna.