Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová: Atómové bombardovanie Nagasaki musí byť posledným

Nagasaki Foto: TASR/AP

Aj po 70 rokoch sú výjavy bombových útokov v Hirošime a Nagasaki jednými z najsilnejších pripomienok zverstiev vojny. Naši otcovia v tej dobe povedali: Nikdy viac, uviedla šéfka diplomacie EÚ.

Brusel 6. augusta (TASR) - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes v stanovisku pre médiá uviedla, že svet ani po 70 rokoch od zhodenia atómovej bomby na Hirošimu nezabúda a nesmie zabudnúť na túto udalosť.

"Aj po 70 rokoch sú výjavy bombových útokov v Hirošime a Nagasaki jednými z najsilnejších pripomienok zverstiev vojny. Naši otcovia a starí otcovia v tej dobe kolektívne povedali: Nikdy viac. Spoločne nesieme zodpovednosť za to, že obete Hirošimy a Nagasaki boli posledné obete atómového bombardovania," uviedla Mogheriniová.

Na archívnej snímke vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie 15. mája 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Šéfka európskej diplomacie pripomenula, že od konca druhej svetovej vojny bolo vyvinuté značné úsilie o potlačenie šírenia zbraní hromadného ničenia. Podľa jej slov 70. výročie atómovej tragédie v Japonsku predstavuje novú výzvu pre celý svet, aby efektívnejšie pokračovali snahy o nešírenie zbraní hromadného ničenia.



Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku zdôraznila, že do tejto výzvy zapadá aj nedávna dohoda svetových mocností s Iránom o jeho jadrovom programe, ale aj tohtotýždňové rokovania v Kuala Lumpure v rámci regionálneho fóra Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), zamerané na vyvíjanie tlaku na Severnú Kóreu, aby sa Pchjongjang vzdal svojho program šírenia nukleárnych zbraní.