Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová vyzvala Izrael a Palestínu, aby sa dohodli o Jeruzaleme

Federica Mogheriniová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Únia - ako v pondelok zopakovala Mogheriniová - bola rozhodne proti americkému rozhodnutiu uznať Jeruzalem za izraelské hlavné mesto.

Brusel 22. januára (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ majú v pondelok v Bruseli na programe oficiálne rokovanie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom o spôsoboch, ako v rámci blízkovýchodného mierového procesu podporiť riešenie dvoch samostatných štátov - Izraela a Palestíny.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá sa s Abbásom stretla ešte pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci, oznámila, že EÚ podporuje opätovné spustenie blízkovýchodného mierového procesu, avšak Palestínčania a Izraelčania sa musia sami medzi sebou dohodnúť ohľadom štatútu mesta Jeruzalem, ktorý sa podľa nej musí stať "hlavným mestom dvoch štátov".

Palestínčania si robia nároky na východný Jeruzalem ako na svoje hlavné mesto.

Európska únia sa aj napriek vyhláseniu amerického prezidenta Donalda Trumpa o presťahovaní ambasády USA z Tel Avivu do Jeruzalema a snahám uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela snaží podporovať fungovanie medzinárodného rámca, ktorý bude dozerať na priame rokovania medzi Izraelom a palestínskou samosprávou.

Únia - ako v pondelok zopakovala Mogheriniová - bola rozhodne proti americkému rozhodnutiu uznať Jeruzalem za izraelské hlavné mesto.

Šéf palestínskej diplomacie Rijád Málikí v súvislosti s Abbásovou návštevou v Bruseli uviedol, že prezident sa pokúsi presvedčiť diplomatov EÚ, aby ich členské štáty uznali nezávislý palestínsky štát.

Spravodajca TASR Jaromír Novak