Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Do platnosti vstúpia nové právne predpisy v oblasti médií

Na archívnej snímke podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Věra Jourová zdôraznila, že EÚ prostredníctvom Svetového dňa slobody tlače vzdáva hold všetkým novinárom a pracovníkom médií, ktorí vykonávajú svoju činnosť niekedy aj s nasadením vlastného života.

Brusel 3. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok, pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače, opätovne potvrdila svoj záväzok podporovať slobodu a pluralitu médií v EÚ aj mimo nej. Pripomenula, že niektoré právne predpisy na ochranu novinárov nadobudnú účinnosť už na budúci týždeň. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia upozornila, že novinári v členských krajinách EÚ sú v posledných rokoch vystavení čoraz častejším útokom. Aj preto eurokomisia prijala konkrétne opatrenia a ochranu novinárov stanovila za jeden z kľúčových prvkov únijných právnych predpisov v oblasti médií.

Nové pravidlá, ktoré vstúpia do platnosti v pondelok 6. mája, budú namierené proti takzvaným strategickým žalobám proti verejnej účasti (SLAPP). Novinárom a obhajcom ľudských práv pomôžu čeliť zneužívaniu súdnych konaní voči nim.

V utorok 7. mája nadobudne účinnosť aj Európsky zákon o slobode médií (MFA), ktorý prinesie ďalšie záruky týkajúce sa redakčnej nezávislosti, plurality médií, transparentnosti a spravodlivosti a lepšej spolupráce mediálnych orgánov prostredníctvom novej Európskej rady pre médiá.

Komisia spresnila, že tieto iniciatívy sú súčasťou komplexnej európskej stratégie pre médiá, ktorá vychádza z akčného plánu pre európsku demokraciu, a akčného plánu pre médiá a audiovizuálny sektor.

Exekutíva EÚ okrem toho v piatok zverejnila štúdiu, v ktorej sa uvádza pokrok v členských štátoch Únie pri vykonávaní jej odporúčaní o ochrane, bezpečnosti a posilnení postavenia novinárov.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v správe pre médiá zdôraznila, že EÚ prostredníctvom Svetového dňa slobody tlače vzdáva hold všetkým novinárom a pracovníkom médií, ktorí vykonávajú svoju činnosť niekedy aj s nasadením vlastného života.

"Povinnosťou demokracie je ich chrániť. V EÚ sme prijali bezprecedentné zákony a vyzývame členské štáty, aby tieto pravidlá čo najskôr zaviedli. Komisia bude pokračovať vo svojom úsilí pomáhať pri riešení problémov, ktorým čelia médiá, a to aj pokiaľ ide o ekonomickú udržateľnosť mediálneho sektora," odkázala Jourová.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)