Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ na jar 2018 pripraví druhú darcovskú konferenciu pre Sýriu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýria zostáva pre EÚ najvyššou prioritou, uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre bezpečnostnú a zahraničnú politiku Federica Mogheriniová.

Brusel 22. septembra (TASR) - Európska komisia dnes oznámila, že Európska únia na jar budúceho roku zorganizuje v Bruseli v poradí už druhú konferenciu o podpore budúcnosti Sýrie a okolitého regiónu.

O tejto možnosti informovala už vo štvrtok v New Yorku vysoká predstaviteľka EÚ pre bezpečnostnú a zahraničnú politiku Federica Mogheriniová na podujatí na vysokej úrovni o kríze v Sýrii, ktoré sa konalo popri rokovaniach 72. Valného zhromaždenia OSN. Na tomto podujatí sa zúčastnili predstavitelia približne 50 krajín sveta.

Konferencia naplánovaná na jar 2018 bude vychádzať z výsledkov prvej bruselskej konferencie na túto tému, ktorá sa konala toho roku v apríli (4.-5.4), preverí plnenie daných záväzkov a sústredí sa na to, aby sýrska kríza bola aj naďalej v popredí záujmu medzinárodného spoločenstva.

Komisia pripomenula, že medzi hlavné záväzky patrí podpora mierového procesu, uvedená v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2254, a zabezpečenie základných potrieb pre Sýrčanov žijúcich v Sýrii a susedných krajinách.

"Sýria zostáva pre EÚ najvyššou prioritou. Únia je popredným humanitárnym darcom pre Sýrčanov v Sýrii a v celom regióne. Sme tí, ktorí podporujú Sýrčanov a sme pripravení pomôcť ešte viac, aby sme zistili, ako navrátiť normálny život do oblastí, kde násilie prestalo," uviedla Mogheriniová.

Spresnila, že pomoc Európskej únie na rekonštrukcii vojnou zničenej krajiny bude možná, až keď sa dosiahne politická dohoda v Ženeve.

Dodala, že práve z tohto dôvodu bude EÚ na jar 2018 hostiť druhú bruselskú konferenciu a otvorí tzv. "bruselský proces", ktorý bude v prospech všetkých Sýrčanov. Aj tých, ktorí zostali vo vnútri krajiny, aj tých, ktorí ušli pred vojnou do susedných krajín v regióne.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis dodal, že konflikt v Sýrii aj naďalej spôsobuje veľké utrpenie miliónom ľudí a nedodržiavaním medzinárodného humanitárneho práva a vytváraním prekážok pre prístup humanitárnej pomoci znamená slabú ochranu civilistov.

"Medzinárodné spoločenstvo musí pokračovať v riešení najnaliehavejších humanitárnych a životných potrieb civilistov," odkázal Stylianidis.

Európska únia v záujme ukončenia krízy v Sýrii chce zmobilizovať všetky svoje zdroje - politické, diplomatické i humanitárne.

Účastníci štvrtkového podujatia v New Yorku opätovne potvrdili svoje aprílové záväzky z Bruselu v oblasti finančnej pomoci v celkovej výške 5,6 miliardy eur. Dve tretiny z tejto sumy, čiže 3,7 miliardy eur, zabezpečí EÚ a jej členské štáty.

Európska komisia prisľúbila do roku 2018 ďalších 560 miliónov eur pre Sýriu, ale aj Jordánsko a Libanon, ktoré sú hostiteľskými krajinami početnej komunity utečencov zo Sýrie.

EÚ od vzniku konfliktu v Sýrii v roku 2011 zmobilizovala už takmer desať miliárd eur pre systém humanitárnej, rozvojovej, hospodárskej a stabilizačnej pomoci pre Sýriu a jej susedné krajiny.