Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ napriek rozhodnutiu súdu považuje Hamas za teroristickú organizáciu

Maskovaný palestínsky ostreľovač na prehliadke pri príležitosti 27. výročia vzniku hnutia Hamas Foto: TASR/AP

Európska komisia dnes oznámila, že stále považuje Hamas za teroristickú organizáciu a chce sa odvolať proti dnešnému rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ.

Brusel 17. decembra (TASR) - Európska komisia dnes oznámila, že stále považuje Hamas za teroristickú organizáciu a chce sa odvolať proti dnešnému rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ, ktorý z procedurálnych dôvodov anuloval rozhodnutie o zaradení palestínskeho militantného hnutia na zoznam teroristických organizácii.

Exekutíva EÚ v oficiálnom vyhlásení pre médiá uviedla, že rozhodnutie súdu stiahnuť palestínske hnutie z čierneho zoznamu teroristických organizácií je "legálne rozhodnutie, nie politické rozhodnutie prijaté vládami krajín EÚ". Komisia spresnila, že istý čas potrvá, kým členské štáty prijmú potrebné nápravné opatrenia, vrátane súdneho odvolania.

"Európska únia aj naďalej považuje Hamas za teroristickú organizáciu. Právne rozhodnutie je založené na čisto procedurálnych otázkach a zo strany Súdneho dvora EÚ nezahŕňa žiadne hodnotenie dôvodov pre označenie hnutia Hamas za teroristickú organizáciu," uviedla počas tlačovej konferencie hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Maja Kocijančičová.

Hovorkyňa európskeho zboru diplomacie pripomenula, že súd nariadil dočasné zachovanie zmrazenia majetku Hamasu na území EÚ, k čomu došlo v roku 2011 po zaradení hnutia na zoznam teroristických organizácií.

V prípade odvolania, na čo má EÚ k dispozícii dvojmesačnú lehotu, reštriktívne opatrenia zostanú aj naďalej v platnosti, až kým Súdny dvor Európskej únie nerozhodne, ako ďalej.