Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nová budova Európskej rady v Bruseli zostane zatvorená aj ďalší týždeň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Budova s názvom "Európa" bola prvýkrát evakuovaná pred týždňom, keď sa zmesou výparov z čistiacich prostriedkov priotrávilo 13 zamestnancov kuchyne.

Brusel 23. októbra (TASR) - Nová budova Európskej rady v Bruseli zostane zavretá aj v priebehu tohto týždňa. Dôvodom je vyšetrovanie, ktoré má zistiť príčinu jedovatých výparov, pre ktoré bola budova už dvakrát evakuovaná, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Budova s názvom "Európa", v ktorej sa konajú ministerské schôdze Rady EÚ aj rokovania premiérov a prezidentov počas summitov EÚ, bola prvýkrát evakuovaná pred týždňom, keď sa zmesou výparov z čistiacich prostriedkov priotrávilo 13 zamestnancov kuchyne. O dva dni neskôr došlo k úniku ďalších výparov.

Nové sídlo Európskej rady bolo následne uzavreté a minulotýždňový dvojdňový summitu EÚ (19.-20.10) sa konal v starej budove Justus Lipsius. Tam budú dočasne prebiehať aj najbližšie ministerské stretnutia a rokovania veľvyslancov pri EÚ (COREPER).

Agentúra Reuters s odkazom na nemenovaného úradníka EÚ uviedla, že odborníci z inštitúcií EÚ ako aj príslušné belgické úrady pre bezpečnosť práce a ochranu zdravia dospeli k názoru, že oba doterajšie incidenty mali rovnaký zdroj.

Nové sídlo Európskej rady, ktoré si vyžiadalo náklady vo výške 321 miliónov eur, bolo slávnostne otvorené v januári tohto roku počas maltského predsedníctva v Rade EÚ.